torstai 24. huhtikuuta 2014

Ruukku- ja amppelikukat - daalia, köynnöskrassi, maljaköynnös, marketta, lumihiutale, intianminttu, muratti, orvokki, krysanteemi, lankaköynnös ja aitoelämänlanka

Säiden lämmettyä lisäsin useimmat kasveista puutarhaani toukokuun puolen välin jälkeen.

Daalia (Dahlia)

Ostin aniliininpunaisen melko suuren daalian kesäkuun alussa. Laitoin sen yksin omaan ruukkuunsa aurinkoiselle paikalle kesäkukkamultaan. Lannoitusta ja kastelua koko kesän ajan, kukkiminen kestää syksyn kylmiin asti. Kun daalia latvotaan 15 cm:n pituisena, siitä tulee tiheämpi ja tuuheampi. Daalia lähtee haarautumaan ja kasvattaa enemmän kukkavarsia. Kukkineet kukat kannattaa leikata. Elokuussa Daalia on jo kolminkertaisen tuuhea ja kukkii yhä. Varret ja lehdet katkeavat helposti, käsiteltävä varoen. Suosittelen kesäkukaksi.
Lisää tietoa: http://www.plantagen.fi/puutarhavinkit/vinkit_vaiheittain/nain_onnistut_daaliat/

Daaliassa aluksi yksi kukka. Lokakuussa koko kasvi
oli nelinkertainen ja kukki runsaasti. 2014.


Daalia ja maljaköynnös upeina syyskuun puolivälissä.
2014.



Köynnöskrassi

Vielä en tiedä kukkien väriä kesäkuussa, köynnöskrassin pitäisi kukkia, mutta pienen taimen kasvu on ollut hyvin hidasta. Muutama lehti on tullut lisää kolmessa viikossa, sää on ollut kyllä hyvin viileää istutuksen jälkeen. Aurinkoinen tai puolivarjoinen kasvupaikka sopiii köynnöskrassille. Tuore, vettä läpäisevä, keski- tai runsasravinteinen multamaa. On hallanarka. Kukkii kesäkuusta syyskuulle. Korkeus 2-3 m. Kukkia ja nuoria lehtiä voi syödä. Tuettava ja ohjattava kasvua esimerkiksi köynnöskehikkoon. Heinäkuussa tulivat oranssit kukat ja kasvu nopeutui valossa ja lämmössä.
Lisää tietoa: http://www.kekkila.fi/kasvikirjasto/tropaeolum-majus

Köynnöskrassi istutuksen jälkeen. 2014.


Köynnöskrassi elokuun alussa. 2014. 




Maljaköynnös, monivuotinen

Ostin toukokuun puolessa välissä. Kukkii vaaleanpunaisena kesä-lokakuussa. Sopii aurinkoiseen tai puolivarjoiseen paikkaan. Kasvualusta saa olla hiekkapitoinen ja vettäläpäisevä. Korkeus 100-150cm. Maljaköynnös tarvitsee tuen. Vettä annetaan kasvukaudella kerralla reilusta ja lannoitetaan miedolla ravinteella. Multa saa kuivahtaa kasteluiden välillä. Liikakastelua tulee välttää, sumuttamisesta maljaköynnös tykkää. Kukat kestävä reilun viikon, ne puhkeavat lehtihangoista kasvaviin nuoriin versoihin. Leikkaaminen voi olla tarpeen. Syksyllä kasvun päättyessä latvoja voidaan lyhentää. Talvella sopiva lämpötila on 12-15 astetta. Multa vaihdetaan keväällä, jolloin myös versojen latvoja typistetään. Maljaköynnös on vähäjuurinen, eikä tarvitse isoa ruukkua. Maljaköynnös ei talvehdi ulkona, muuten se on säänkestävä. Syyskuun lopulla pidin maljaköynnöstä reilun viikon sisällä kylmempien säiden vuoksi. Kukkiminen vauhdittui, mutta kukat eivät kestäneet kauaa sisälle. Kastella sai useammin. Siirsin kasvin ulos lokakuun alussa, jossa se saa ollakin, kunnes pakkanen vie kukkimisen. Suosittelen kesäkukaksi.
Lisää tietoa: https://www.viherpeukalot.fi/?s=20&id=430&hakuehto=rn7

Maljaköynnös ruukussa. 2014. 

Maljaköynnös ja daalia, heinäkuu. 
Myös syyskuulta kuva ylempänä, daalian kohdalta. 2014. 



Marketta

Tänä vuonna marketta on minulla vaaleanpunainen. Tasainen kosteus ja lannoitus. Kukkineet kukat kannattaa ehdottomasti leikata jonkin verran kukan alapuolelta lyhentäen vartta. Marketta kukkii runsaasti jälleen elokuussa, runsaan kastelun avulla kuumana kesänä. Marketan hajusta en itseasiassa pidä ollenkaan, haluaisin suositella kesäkukaksi, mutta en ole varma.
Lisää tietoa blogissani: http://lomallapuutarhassa.blogspot.fi/search/label/Marketta

Marketta, vierellä pienemmässä ruukussa orvokkeja. 2014.

Marketta heinäkuun puolivälissä. 2014



Lumihiutale

Valkoisilla pienillä kukilla kukkivaa lumihiutaletta lannoitetaan kerran viikossa. Pidetään kosteana, eikä anneta kuivahtaa. Täysin varjoisalla paikalla katoksessa lumihiutale voi erittäin hyvin ja kukkii runsaasti, mutta aurinkoisella paikolla kasvu ei ole kaunis. Suosittelen kesäkukaksi.
Lisää tietoa: http://puutarha.net/artikkelit/6827/kesakukilla_kukkaloistoa_koko_kesaksi.htm

Lumihiutale ja marketta isommassa ruukussa vasemmalla. 2014. 

Intianminttu ja orvokki vasemmalla,
oikealla marketta ja lumihiutale heinäkuussa. 2014. 



Intianminttu

Kasvaa alaspäin roikkuvana. Voidaan käyttää kuten muita minttuja. Mausteinen miellyttävä tuoksu. Minulla kävi niin, että ostin kaksi intianminttua tietämättä, että se kasvaa muutaman metrinkin. Siksi joudun kehittämään toisesta intianmintusta hieman köynnöstävää, laitoin ruukkuun obeliskin, jotta varret voivat kasvaa alhaalta-ylös-alas. Obeliskin kanssa ruukussa intianminttu on täysin varjossa ja se voi hyvin. Melko aurinkoisen paikan intianminttu kasvaa hienosti sekä auringossa, että varjossa. Kastelua se tarvitsee runsaasti ja suihkuttelen myös. Suosittelen kesäkukaksi.

Intianminttu takapihalla amppelissa. 2014. 



Orvokki

Kaksi valkoista, kaksi keltaista, neljä violettiä, jotka sinertävät hiukan. Ei liian kovaa kastelua, vaikka orvokki kosteutta tarvitseekin. Pärjää auringossa ja varjossa. Kannattaa nyppiä pois kuihtuneet ja liian pitkäksi kasvaneet varret voi leikata alas. Liian myöhään kesällä leikkaaminen ei hyödytä. Kasvu loppuu. Leikkaus siis ehkäpä ennen juhannusta?. Suosittelen kesäkukaksi.
Lisää tietoa blogissani: http://lomallapuutarhassa.blogspot.fi/search/label/Orvokki

Orvokkia takapihalla ruukussa. 2014. 



Muratti

Kaksivärinen köynnös, joka viihtyy parhaiten puolivarjoisassa paikassa tai varjossa. Paras kasvualusta on kalkittu, hiekkapitoinen ja multava. Aurinkoisella paikalla on muistettava kastelu. Kastella täytyy muutenkin tasaisesti ja lannoittaa voi miedolla aineella kerran viikossa kasvukaudella. Muratti on huonekasvi, joka viihtyy viileässä. Sen voi laittaa talvehtimaan. Suosittelen.
Lisää tietoa:
https://www.viherpeukalot.fi/?s=20&id=452&hakuehto=rn11


Krysanteemi

Keltainen, runsaasti nuppuja. Voi hyvin sijoitettuna puolivaloisaan paikkaan ja tasaisella kastelulla. Ei tarvitse paljoa ravinteita. Aika jännä tämä "Kukkiakseen tarvitsee 11-12 tunnin pituisen päivän." Oho. Melko pitkältä tuntui kukinta. Suosittelen kesäkukaksi.
Heinäkuussa puolessa välissä hankin takapihalle aurinkoon toisen pallokrysanteemin, jonka ei saa antaa kuivahtaa. Valoisa, mutta ei liian kuuma paikka on paras krysanteemille. Minullahan pieni vaalea ja kerrottukukkainen krysanteemi on nyt kuumassa auringossa :)
Lisää tietoa: http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Asiakkaille/Kasvitieto/Koristekasvit/Kukkivat_koristekasvit/krysanteemi


Lankaköynnös

Vihreää keveän näköistä ja pienilehtistä köynnöstä. Tykkää kuulemma valosta ja kosteudesta. Minulla lankaköynnös on puolivarjossa osittain katoksen alla ja kasvaa vielä lokakuussa upean tuuheana. Ei tarvitse paljon lannoitusta. On myös sisäkasvi, mutta melkeinpä parempi ulkona. Suosittelen.


Takana ja samoin edessä oikealla ovat muratti ja orvokit.
Edessä vasemmalla ovat krysanteemi ja lankaköynnös. 2014.


Lankaköynnös, krysanteemi, orvokit ja muratit, heinäkuun alku. 2014. 


Pieni pallokrysanteemi terassilla, heinäkuu. 2014. 



Aitoelämänlanka

Koitan kasvattaa siemenestä. 24.5.2014 näyttää heikolta :/
Aitoelämänlangalle ajoissa tuki varrelle, vaikka kukkakeppi. Hento varsi voi katketa muuten. Heinäkuun puolessa välissä lopetin toivomisen ja laitoin voimattoman 15cm pitkän taimen pois.
Lisää tietoa:
http://www.siemenkauppa.com/kukat-1-2-vuotiset/288-aitoelamanlanka-star-of-yelta-.html




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen kommentistasi, kommentit tarkistetaan ennen julkaisemista.