sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Puutarhamyymälöissä haaveilua, istutukset käyntiin

Tällä viikolla se alkoi, kasvien istutus ruukkuihin ja siementen kylväminen. Puutarhamyymälöissä on jo älyttömän paljon kasveja. Viime vuonna olin vasta muuttamassa asuntooni toukokuun lopussa. Sen jälkeen alkoivat istutukset, joten todella aikaiselta tuntuu istuttaminen nyt, kun maa on vielä ruskea. Lunta ei ole ollut viikkoihin satunnaisia päiviä lukuunottamatta.


Puutarhamyymälät

Agrimarket, Minimani, Hongkong ja Tokmanni ovat nyt ne, joissa käyn. K-Raudan mainoksesta huomasin 600mmX600mm ruskeat kyllästetyt puulaatat, jotka olisin käynyt hakemassa. Ehdin vain jo ostaa Hongkongista kalliimmalla. 14 puulaattaa olisi saanut 20€ halvemmalla K-Raudasta. K-Raudassa voisi vielä käydä.

Sekosin siis ostoksilla, haluan kaikkea :) Ensimmäisiltä reissuilta tuli multaa 400l ja kuorikatetta 50l. Multamäärä oli tarkoitettu kahteen kasvimaalaatikkoon, jotka olin takapihalleni jo laittanut. Kuorikatetta tuli tuijille.

Toiselta reissulta kauppoihin käteeni jäivät kaksi murattia ja kahdeksan orvokkia, sekä kestopuiset puulaatat etuoven edustaa varten. 

Kolmannelta kierrokselta sain tekemäni kauppalistan ostokset. Lisää mustaa multaa, kesäkukkamultaa, rhodomultaa, ruskeaa kuorikatetta ja puulaattoja. Ulkoruukkuja minulta on puuttunut, viime vuonna sain käyttää kolmea lainaruukkua. Agrimarket yllätti hinnallaan, toki melko simppelin näköistä vaalean beigenruskeaa ruukkusarjaa ostin. Lisäksi ostin kaksi muovista, yksi muovinen samanlainen minulla jo on. Saviruukkuja varten sain vinkin, että kannattaisi säilyttää ruukut talvella hieman lämpöisessä, jotta ne eivät halkea. Ruukussa oleva mahdollinen kosteus vaikuttanee asiaan. Ainakin lämpötilan pitäisi jäähtyä hitaahkosti. Viime vuonna haluamani hyötykasvit, mustaherukka, marja-aronia, pensasmustikka ja mansikka lähtivät mukaan nyt. Ostin nuo ravintoarvojensa vuoksi ja mansikkaa ihan vain halusta.

Siskoltani hain soraa kasvimaalaatikoiden salaojitusta varten. 


Kasvimaalaatikot ulos, 2kpl

Kasvimaalaatikoiden elämä onkin mielenkiintoinen, löysin laatikot ajoissa lopputalvesta. Biltema oli huippupaikka ostaa laatikot, ehdottomasti edullisimmat hinnat ja hyvä laatu. Kokoamisessa ei tarvinnut työkaluja, plussaa. Laatikossahan ei pohjaa ole, vaan pohjalle laitoin juurensuojakankaan suojaamaan istutuksia. Seuraavaksi tuli vajaan viiden sentin kerros soraa. Lukemani mukaan pitäisi olla "reilu" kerros soraa, mutta halusin kokeilla näin (laiskuus). Seuraavaksi laitoin multaa, jota meni 250l laatikoihin 150l/laatikko. Laitoin pihinä ihan tavallista multaa, mutta sekoitan mukaan istuttamani kasvin tarpeen mukaan rhodomultaa ja hiekkaa. Yhden päivän multa sai oleentua laatikoissa, sen jälkeen laitoin mansikkaa toiseen laatikoista. Loput kasvit tulevat omien aikataulujensa mukaan joko suoraan siemenistä, tai esikasvattaminani.

Kasvimaalaatikoiden pohjalla on juuriestekangas. Päällä salaojitusta varten sora. 2014.

Kasvimaalaatikoiden tehtävälista
  • Huhti-toukokuussa 
  • Koko: 250l, 120cmX80cmX19,5cm 
  • Soraa 
  • Puutarhamultaa 500l  
  • Juurensuojakangasta nurmea vasten 
  • Istutussuunnitelma kasvilajikkeista ja merkinnät riviväleistä laatikoihin 
  • Merkintätikkuja: mikä lajike, kastelu, yms 
  • Kateharsoa 
  • Suojaverkkoa lintuja vastaan 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen kommentistasi, kommentit tarkistetaan ennen julkaisemista.