lauantai 9. elokuuta 2014

Serbiankuusi kaadettiin, köynnöskehikkoa ja istutuksia tilalle

Edit 11.8.2014
Päivitin kuvia tähän kirjoitukseen, hommat ovat valmiit, kasvit ja nurmikko saavat kasvaa.

Kuusi kaadetaan, tilalle köynnöskehikko 

Takapihani vinolle serbiankuuselle annettiin kaatolupa. Kaato tapahtui eilen, parin viikon sisällä vuokranantajan käynnistä. Suunnitelmat tilan kaunistajaksi ja suojaksi varmistuivat myös. Ostin pari tolppaa ja kolme kapeaa köynnöskehikkoa. Tolpat ovat yli kaksimetrisiä. Kehikot ovat 30 cm x 180 cm, aioin laittaa ne poikittain ruuveilla kiinni tolppiin. Seinämä tulee ainakin samalle korkeudelle, kuin terassin väliaidat ovat, n. 160cm korkeuteen. Rautakankea ja moukaria tarvitsen tolppien laittamiseen maahan. Kehikkoseinämän puuosat voisi käsitellä jollain suoja-aineella, luonnollisen vanhan puun harmaalla sävyllä. Vähän pakon sanelemana ostin sellaista kehikkoa, joka mahtui autoon ;)

Heti ensimmäisenä kuvissa näkyy kuusenkaatoprojekti valmiina. Aikaa on mennyt viikonloppuna kaikkeen siivoamiseen ja suunnitteluun yrityksen ja erehdyksen kautta vähintään noin 12 tuntia :o Verhoja olen käyttänyt muuallakin ulkona, tässä kohtaa koitin saada köynnosseinämää/kehikkoa tuomaan valoisuutta ja näkösuojaa. Köynnösseinämä on nyt eräänlainen sermi. Kuvissa on kolme vaihtoehtoa. Jätin käyttöön kolmannnen tavan.


1. Ensimmäinen verhojen asettelumalli, elokuu. 2014.


2. Toinen verhojen asettelumalli, elokuu. 2014.


3. a. Kolmas a. verhojen asettelumalli, elokuu. 2014.


3. b. Kolmas b. verhojen asettelumalli, elokuu. 2014


3. c. Kolmas c. verhojen asettelumalli, elokuu. 2014



Kuuseen liittyen sitten muita töitä: piti ottaa talteen maanpeitekasvit, kivet ja sora kuusen alta. Kannon poistoon käytetään jyrsintä, maan peittämisen materiaali on sen jälkeen keksittävä. Peittämiseen voisi ehkä sopia kuorikatekin. Osittain tulee nurmeakin. Kehikot tietysti tarvitsevat köynnöksen, sopivaa etsittävä.

Maanpeitekasvit tallessa, elokuu. 2014. 


Kuusen jättämään tilaan askarreltiin ensin tolpat pystyyn rautakangella kaivettuihin
kuoppiin. Säleiköt kiinnitettiin. Lisäsin istutukset seuraavaksi. Kuusen juuria sai kaivaa
vielä reilusti ja hakata rautakangella, vaikka kantojyrsijä kävi, elokuu. 2014. 



Narsissien siirto

Narsissit ajattelin vetää takapihan peränurkasta uudelle paikalle terassin läheisyyteen. Narsisseja olikin uskomattoman paljon, sipuleita tuli aina vain, kun uudemman kerran käänsin maata. Narsisseja oli noin 3-4 metrin matkalla. Naapuri sai pyynnöstään myös sipuleita, niin paljon oli. Rajan läheisyyteen, kehikon alle, tulee ehkä maanpeitekasveja ja kiviä. Multaakin tarvitsin lisää. Myös narsissien vanhalle paikalle, jonne laitoin nurmikon.

Narsissin sipulit menossa istutettaviksi, elokuu. 2014. 


Köynnösseinämän alle tuli narsisseille paikka.
Lähelle pääsivät syyshortensia ja maanpeittokasvit, elokuu. 2014.



Syyshortensia syksyn kukkijaksi

Halusin myös jonkun korkeamman istutuksen tulevan köynnöskehikon ääreen. Syyshortensian halusin jo viime vuonna, nyt sen ostin. Istutusaika ei ole ollenkaan paras mahdollinen, alkukesä olisi oikea aika, jotta kasvit ehtisivät juurtua, mutta haluan toimia heti. Syyshortensialle tulee havu- ja rodomultaa, se on hapahkon maan kasvi, joka kukkii elo-lokakuussa. Lisäsin kasvin omalle marjoista ja pensaista kertovalle sivulleen tarkemmilla tiedoilla.
http://lomallapuutarhassa.blogspot.fi/2014/05/puut-ja-pensaat-alppiruusu.html




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen kommentistasi, kommentit tarkistetaan ennen julkaisemista.