tiistai 25. kesäkuuta 2013

Ruukku- ja amppelikukat - marketta, neilikka, orvokki, zinnia, lobelia ja amppelipetunia


Tähän kirjoitukseen kokosin kaikki ruukuissa ja amppeleissa olevat kasvit ja ne ovat kaikki nyt kukkia.
Kesäkukkien hoito-ohjeita: http://www.substral.fi/kasviopas/kesakukkia

Marketta 

Markettojen väri on aniliininpunainen. Väri vaalenee ajan kanssa ja kai säästä/kastelusta riippuen. Marketta tykkää valosta. Vaikkakin etupihan takapihaa vähäisemmässä valossa Marketta aloitti kukkimisen uudelleen runsaana heinäkuussa. Sopiva kastelu tuntuu haastavalta. Kuumana kesänä todella runsas kastelu. Kuihtuneet kukat leikkaan pois varren alaosasta, mutta ei liian alhaalta, jotta samassa risteymäkohdassa olevat muut kukkavarret eivät kärsi. 2014 sain kukkia elokuussa kesän kolmannelta runsaammalta kierrokselta.
Marketan hoito: http://www.kekkila.fi/kotipuutarhurit/puutarhakoulu/kasvikirjasto/marketta

Marketta kukki hienosti alkukesästä, nyt pitäisi keksiä jotain. Vaikea tietää, että kasteleeko sopivasti. 2013.


Marketta oli lähes kukaton kesä-heinäkuun vaihteessa. Heinäkuun lopussa etupihan ruukussa on taas paljon kukkia. 2013.



Neilikka 

Neilikkaa on ruukussaan pinkkinä ja vaaleanpunaisena. Millään en keksi, kuinka saisi kukkimaan kauniisti, minkälaisella kastelulla ja valolla. Päivitän tekstiä (7.7.2013), kun jostain syystä neilikka on saanut puhtia ja kukkiminen on taas vauhdissa. Kukat tulevat ehkä alempaa, ei niin pitkistä varsista. Ohjeena on kuihtuneiden kukkien nyppiminen ja tasainen kastelu, sekä aurinkoinen kasvupaikka. Välillä voi ylipitkiä kukkineita kukkavarsia leikata reilusti lyhyemmiksi. Neilikkaa on minulla myös maassa. Päivitän tekstiä (29.9.2013), vielä syyskuun lopussa neilikan kukat ovat kauniina maahan istutettuina. Ruukussa juuret olivat kasvaneet valtavasti, tila loppui kesken. Neilikka selvisi kesästä huomattavasti paremmin maassa.
Neilikan hoito: http://www.kantojarvenpuutarha.fi/Neilikka.html

Neilikka on kaunis, kun sen saisi kukkimaan myös kauniisti. 2013.



Orvokki 

Orvokkeja on sekä ruukussa punaisena, että amppelissa värinä lila/valkoinen. Orvokille sain ohjeen, että se kannattaa leikata n. 10cm pituiseksi, jotta varret eivät roikkusi niin pitkinä. Pari viikkoa leikkaamisen jälkeen orvokki olisi taas kukassa. Orvokkini ovat melko valoisalla paikalla, vaikka varjoisampi olisi parempi. Orvokki tarvitsee kosteutta, mutta liikaa juuriston märkyyttä pitää välttää. Kuihtuneet kukat kannattaa nyppiä pois. Päivitys 25.8.2013. Heinäkuun leikkaamisen jälkeen orvokkeihin on tullut vain muutama kukka.
Orvokin hoito: http://www.kekkila.fi/kotipuutarhurit/puutarhakoulu/kasvikirjasto/tarhaorvokki

Orvokki punaisena. 2013.


Orvokki lila/valkoinen. 2013.



Zinnia (Tsinnia)

Zinnia on aniliininpunainen ja kestää melko hyvin sadetta. Sopii aurinkoon ja tarvitsee reilun kastelun. Zinnian olisi voinut laittaa maahan, mutta laitoin sen ruukkuun, jotta voin tarvittaessa vaihtaa paikkaa. "Kukkapenkki" kun elää vielä. Päivitän tekstiä (29.9.2013). Zinnia on kukkinut monilla kukilla syyskuun, mutta ensimmäisen pakkasyön jälkeen kukat kärsivät. Katoksen alle nostaminen olisi voinut olla hyvä idea.
http://www.kekkila.fi/kotipuutarhurit/puutarhakoulu/kasvikirjasto/tsinnia

Zinnia kauniina myös sateessa. 2013.



Lobelia 

Lobelia on amppelissa sinisenä ja melko varjoisalla paikalla. Se sopii myös puolivarjoisalle paikalle. Paljon on nuutuneita kukkia nypittävänä joka ilta. Lobelia tarvitsee tasaisen kosteuden. Kovassa sateessa kärsii. Aika työläs kukka ja tämä minun omani on toispuoleisesti kasvanut eli ei kovin kauniskaan, vaikka muuten tykkäisin pitää lobeliaa ulkonäkönsä puolesta. Kasvustoa voi typistää aika ajoin voimakkaasti, jolloin kukinta piristyy. Päivitys 25.8.2013. Heinäkuun leikkaamisen jälkeen lobeliaan on tullut vain muutama kukka.
Lobelian hoito: http://www.kekkila.fi/kotipuutarhurit/puutarhakoulu/kasvikirjasto/sinilobelia

Lobelia puolivarjossa ja tasaisella kastelulla. 2013.



Amppelipetunia 

Amppelipetunia on pienempi kukkaisena aniliininpunainen/vaaleanpunainen ja isompi kukkaisena aniliininpunainen. Kastelu on pidettävä tasaisena, varsinkin auringossa pitää muistaa kastella. Aurinkoinen paikka on kyllä muuten hyvä. Kukat eivät kestä kovaa sadetta, petuniat kannattaa pitää katoksen alla. Varsinkin isompi kukkainen.
Petunian hoito: http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Asiakkaille/Kasvitieto/Koristekasvit/Ryhmakasvit/Petunia

Amppelipetunia pienempi kukkaisena aurinkoisella paikalla. 2013.


Amppelipetunia isompi kukkaisena puolivarjossa. 2013.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen kommentistasi, kommentit tarkistetaan ennen julkaisemista.