maanantai 24. kesäkuuta 2013

Puut ja pensaat - kartiotuija, hansaruusu ja isabellansyreeni

Tuijien tarkoitus on tehdä yksityisyyttä. Ne ovat omalla puolellani ja tulevat toivottavasti peittämään näkyvyyttä naapuriin yksittäisenä istutuksena ja aidanteena. Hansaruusu korvasi kevätauringosta pahoin kärsineen kartiovalkokuusen.

Kartiotuija 

Isomman tuijan istutin rodomultaan ja tuija sai jo aurinkosuojaksi huppua kuumimpina päivinä, herkästi tuntuu viikossa ottaneen nokkiinsa jostain. Olen mielestäni kastellut riittävästi. Tuijilla on männyn kuorikatetta estämässä kuivumista. Aika isot kuopat sai kaivaa istutusta varten ja laittaa tuoretta multaa kasvun tueksi. Kastella on pitänyt oikeastaan joka päivä. Aurinkoinen paikka on aika rankka, kastelun ja auringolta suojaamisen kanssa saa olla tarkkana.

Tuijaa on kasteltava istuttamisen jälkeen ensimmäiset vuodet, kun juuret vasta vahvistuvat. Tammikuussa jo saa suojata tuijat huputtamalla valkoisilla kankailla. Tuija kannattaa muotoilla maalis-huhtikuussa ja leikkaamalla vain edellisvuoden kasvustoa. Kun tuija-aidanne on kasvanut haluttuun korkeuteen, aloitetaan latvan leikkaaminen. Jos halutaan tiheä aita, leikataan sivuilta. Välttämättä tuija-aidannetta ei tarvitse paljoa leikata. Tarkista vielä leikkauskohta ja leikkausaika.

Tuijan muotoilu: http://www.viherpiha.fi/kysymys/kartiotuijan-muotoilu
Tuijan hoito:  http://www.plantagen.fi/puutarhavinkit/vinkit_vaiheittain/nain_onnistut_tuijien_istuttaminen_ja_hoito/

Kartiotuija n.140cm, yksittäin kukkapenkin reunassa. 2013.

Yksittäinen kartiotuija on kasvanut jo yli väliaidan korkeuden
elokuun puolivälissä. 2014. 


Kartiotuijasta aidannetta. Korkeus vasta n.130cm. Tarkoitus on saada 160cm korkea ja peittävä. 2013.

Tuija-aidanne elokuun puolivälissä. 2014. 



Hansaruusu

Hansaruusuni on aniliininpunainen vai tumma pinkki? :) Ja tykkää auringosta. Laitoin juurien leviämisen estämiseksi suojakangasta reunoille ja pohjaankin (vaikka en tiennyt, saako pohjaan laittaa. Istutuskuoppa on kyllä iso, että luulisi ruusun pärjäävän. Aikaisin keväällä voi poistaa leikkaamalla vanhimpia ja heikosti kukkivia versoja, jotta parempikuntoisille jää enemmän kasvuvoimaa kukkia. Ruusua kannattaa suojella kasvitautien ja tuholaisten varalta keväästä syksyyn (kirvat, etanat mm.) Tarkista lehtien alapinnat, juuriston alue, uudet versot ja kukinnot. Tarvittaessa ryhdy torjumaan tuholaisia. Päivittäinen kasvien tarkastaminen on tarpeen varsinkin ruusujen lehtien osalta.
Hansaruusun hoito: https://www.viherpeukalot.fi/?s=20&id=358&hakuehto=rn1
POISTETTU kasvi, myyty.

Hansaruusu on pienellä alulla. Hyviä tuoksuja odotellessa. 2013.

Hansaruusu kesäkuussa. 2014. 

Hansaruusu elokuussa heikompien oksien leikkauksien jälkeen. 2014. 



Isabellansyreeni ('Royalty')

Kukista pitäisi tulla violetin/lilan värisiä. Isabellansyreeni sopii aurinkoon. Toivottavasti paikka on muutenkin sopiva syreenin kokoon nähden. Tämä tuli valittua hieman vahingossa, jotain tarvitsin tähän aurinkoiseen paikkaan. Isabellansyreeniä leikataan varovasti, koska kukkasilmut sijaitsevat vanhojen versojen kärjissä. Vanhaa pensasta voidaan nuorentaa leikkaamalla vanhimpia ja heikoimpia oksia.
Isabellansyreenistä lisätietoa:
http://www.agrimarket.fi/Piha_ja_Puutarha/pihan-kasvit/koristepensaat/isabellansyreeni-royalty/
http://viherkauppa.fi/?mode=products&prod_id=719
POISTETTU kasvi, myyty.

Isabellansyreeni. 2013.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen kommentistasi, kommentit tarkistetaan ennen julkaisemista.