maanantai 23. kesäkuuta 2014

Kesätöitä ja hallaöitä

Mehiläiset ja muut pörriäiset ovat vähissä. Mahdotonta kesää, juhannuksena yöllä vain +1 lämmintä, on satanut rakeita ja räntää. Tällä viikolla päivisin +10 pitää nurmikon kasvun kurissa. 


Kelaleikkurilla ruohonleikkaus

Nurmikon leikkuun hoidan omalla kelaleikkurilla, käsintyönnettävällä ekologisella valinnalla ;) Ruohonleikkurini on hiljainen kuin mikä ja jälki on hyvää. Rengas on tosin leveämpi, kuin polttoaineleikkurissa, joten käsin saksittavaa jää istutusten reunustoille enemmän. Kelaleikkurilla leikatessa ei saa päästää nurmikkoa liian pitkäksi, muuten jäljestä ei tule siistiä. Leikkauskorkeuden voi säätää neljälle eri korkeudelle. Kerran viikossa ei tuota ongelmia ainakaan minulla. Hankin leikkurin Agrimarketista, merkki on Jonsered. Ruohosakset ostin reunustoja varten Biltemasta alle 10 eurolla. Ne ovat puutarhani hyödyttömin tai ainakin hitain ja tehottomin ostos. Oikeasti, siistin lähemmäs kolme tuntia reunuksia. Olisi kai pitänyt ostaa Fiskarsit.

Kelaruohonleikkuri Agrimarketista 70 €, viimeinen kappale. 2014. 



Tuholaisten torjuntaa

Muuten istutuksilla on vaihteleva kunto. Mustaherukkaan on tulossa marjoja jo näin ensimmäisenä vuonna. Hienoa, mutta jotkin ötökät syövät lehtiä melko tyvestä. Muurahaisia on vilisemällä mustaherukassa ja riipparaidassa. Samoin kasvimaalaatikon rakuunassa on jotain mustia pieniä ötököitä. Hansaruususta ja Nina Weibull -jaloruususta löytyy tietenkin taas kirvoja. Rakuunasta ja mustaherukasta olen kylmästä leikannut huonot osat pois. Ruusuista puristelin kirvoja. Suihkutin myrkkyä, myrkytys pitää viikon kuluttua uusia. Muurahaisia varten laitoin muurahaissirotetta reiteille. Voikukat ovat aiemman useamman tunnin kestäneen jumpan jälkeen pysyneet myrkyn ja kaivamisen voimalla lähes poissa.



Leikkausta, kasvua ja kastelua

Kukkineiden kukkien varret leikkaan tarvittaessa, vielä on joitain kurjenmiekkoja kukkimassa. Keltapäivänlilja on vasta aloittanut kukinnan. Vanhaa norjanangervoa leikkaan silloin tällöin tuijien takaa, jotta se ei peittäisi tuijia.

Hansaruusussa ensimmäiset kukat puhkesivat. Sateessa ne eivät kovin kauniina pysy. Hansaruusulle laitoin kukkatukia, oksat taipuvat ilman apua. Kärhöissä kasvua riittää, odotan kauniita kukkia ja kukinnan jatkumista vielä syyskuussa, kuten viime vuonna.

Kastelulannoitetta käytän viikoittain ja tarkistan kasvit, jotka eivät lannoittamista niinkään tarvitse. Tänä vuonna olen kerännyt nurmikonleikkuujätettä suojaksi ja ravinteeksi idänvirpiangervoaidan alle takapihalle.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen kommentistasi, kommentit tarkistetaan ennen julkaisemista.