lauantai 10. toukokuuta 2014

Puut ja pensaat - riipparaita, norjanangervo, alppiruusu, syyshortensia, kilpiangervo ja laikkukirjokanukka

Riipparaita

Istutin toukokuun puolenvälin jälkeen riipparaidan (runko 120cm). Riipparaidan korkeus tulee olemaan noin 2m. Se on nuokkuvaoksainen, pajujen sukuun kuuluva nopeasti kasvava puu. Kukinta on aikaisin keväällä ennen lehtien avautumista keltaisina "pajunkissoina". Kasvupaikka saa olla aurinkoinen, tuore ja kostea sekä keskiravinteinen. Vanhan riipparaidan latvusta voi nuorentaa lyhentämällä riippuvat versiot lyhyiksi keväällä, minkä jälkeen kukkia tulee runsaasti. Riipparaita istutetaan 2-5cm aiempaa kasvusyvyyttä syvemmälle. Taimille annetaan runsaasti vettä, 10 litraa kerralla. Reilu kastelu kerran viikossa, jotta juuristo voisi hyvin. Pajukasvina se tarvitsee kosteutta. Riipparaita tarvitsee katetta juuristolle, nurmikko ei saa kasvaa tyveen asti. Keväisin typpipitoinen lannoite ja syksyllä puutarhan syyslannosta korkeammalla kaliumpitoisuudella. Riipparaitaa on syytä seurata talvisin, ettei lumikuorma pääse liian raskaaksi. Siskoni kertoi heidän vanhemman puunsa kaatuneen.

Siirsin riipparaidan aurinkoiselta takapihalta varjoisampaan ja kosteampaan paikkaan etupihalla syyskuussa. Juurakko oli jo todella iso.
Lisää tietoa:
http://suomalainentaimi.fi/riipparaita
https://www.viherpeukalot.fi/?s=20&id=104&hakuehto=rn3

Riipparaita tuettuna. 2014. 


Riipparaita kesäkuun lopussa. 2014.


Riipparaidan kasvua hidastavat tuholaiset, kesäkuu 2014. 


Riipparaita siirron jälkeen etupihalla, syyskuu. 2014. 



Norjanangervo

Istutin toukokuun puolenvälin jälkeen. Toukokuussa valkoisena kukkiva pensas, jolla on pienet kukat ja lehdet. Oksat kaartuvat alaspäin. Runsas kukinta on tuoksuva. Kasvupaikka saa olla auringossa, kuiva-tuore ja keskiravinteinen. Korkeus 100-150cm. Leikkaus tehdään harventamalla vain vähän. Leikataan kukkivia vanhimpia oksia kukinnan jälkeen tai varhain keväällä ennen silmujen avautumista. Kalkitus keväisin. Kastele ensimmäisinä vuosina, jotta juuret hakeutuisivat syvälle.
Lisää tietoa: http://suomalainentaimi.fi/norjanangervo
POISTETTU kasvi, myyty.

Norjanangervo toukokuun puoliväli. 2014. 


Norjanangervot leikkauksen jälkeen
kesäkuussa. 2014. 



Alppiruusu (Marjatanalppiruusu Haaga)

Istutuin toukokuun alussa. Kasvupaikka tuore, hapahko ja varjoisa. Istutuskuopan koko saa olla kaksinkertainen ruukun  korkeus ja leveys noin 40cm. Käytetään ehdottomasti rodomultaa. Kauniin kukinnan varmistamiseksi annetaan alppiruusulannoitetta säännöllisesti. Kuivina kausina kastellaan. Kevättalvella suojataan varjostuskankailla, jos olisi aurinkoinen paikka. Ei vaadi leikkausta, mutta kuivuneet kukat voi leikata pois kukinnan jälkeen. Kukkanuppuja on paljon, roosan värisiä kukkia pitäisi olla kesäkuun alkupuolella. Alppiruusu on ainavihanta, korkeus 150-200mm.
Lisää tietoa: http://suomalainentaimi.fi/marjatanalppiruusu-haaga
POISTETTU kasvi, myyty.

Alppiruusu ennen istuttamista. Nostin ruukun yöksi suojaan. 2014.


Alppiruusu kukassa kesäkuun alkupuolella. 2014.



Syyshortensia – Hydrangea paniculata ’Grandiflora’ (syrenhortensia)

Pystykasvuinen syyshortensia istutetaan havu- ja rodomultaan, se on hapahkon maan kasvi. Kasvupaikka voi olla aurinkoinen (muttei paahteinen) tai varjoisa. Kasvualustan tulee olla tuore, runsasravinteinen, hyvin vettä läpäisevä. Pääjuuristo leviää laajalle alueelle. Lehdet puhkeavat myöhään keväällä. Syyshortensia kukkii elo-lokakuussa kartiomaisilla kukinnoilla. Kukinnot ovat steriilejä eli siitepölyttömiä. Valkoiset kukat muuttuvat punertaviksi syksyä kohti. Nuoret taimet tarvitsevat säännöllisesti runsasta kastelua. Kukinnan aikaaan kastelutarve on suurin. Vuosittainen leikkaus keväällä ennen silmujen puhkeamista saa kukinnasta runsaan ja kukinnoista suuria. Kukinnot ovat kuihduttuaankin kauniita. Koska hortensiat versovat niukasti vanhasta puusta, niitä ei pitäisi leikata alas kovin usein. Syyshortensia kukkii saman vuoden versoista, joten versot leikataan noin puolesta välistä poikki, näin pensaasta kasvaa vahvaoksainen ja kukista isot. Leikkaamalla kevyesti, eli vain kuihtuneet kukinnot leikataan, saadaan pienemmät ja kevyet kukinnot. Myös kukinta aikaistuu ja pensas pääse mahdollisesti kasvamaan täyteen mittaansa, lähemmäs 3 metriä. Leikkaustavan voi valita kasvuolosuhteiden ja omien toivomusten mukaan. Huomioi, että eri lajikkeille sopivat erilaiset leikkaustavat parhaiten. Lannoitus keväisin ja syksyisin. Kuitenkin, syyshortensialle ei (liikaa) syyslannoitusta, etteivät pelkät lehdet kasva. Naapuri vinkkasi.
Lisää tietoa:
http://suomalainentaimi.fi/syyshortensia-grandiflora
http://puutarha.net/artikkelit/8231/hortensia_hydrangea.htm


Syyshortensia pääsee tuijien viereen, heinäkuu. 2014. 


Syyshortensia elokuun puolivälissä. 2014. 



Kilpiangervo

Ostin kilpiangervon taimen maalaismarkkinoilta ja istutin melko varjoiseen paikkaan etupihalle tuoreeseen multaan. Tuulensuojainen paikka sopii kilpiangervolle. Kilpiangervo tarvitsee runsasravinteisen, syvämultaisen maan, joka ei saa kuivua. Runsaasti vettä, mutta maa ei saa olla jatkuvasti märkä. Lehdet ovat pyöreitä, hammaslaitaisia, kilpimäisiä ja vaaleanvihreitä. Lehdistä kasvaa kuulemma jättimäiset. Voimakas lannoitus saa lehdet kasvamaan. Kilpiangervon pitää antaa kasvaa rauhassa, täysikokoiseksi kasvaminen kestää useamman vuoden. Kukinta heinä-elokuussa. Korkeus 100cm.
Lisää tietoa:
http://www.pinsiontaimisto.fi/app/product/view/-/id/367
http://kukkatarha.fi/monivuotiset-kasvit/kilpiangervo/

Kilpiangervo istutettuna syyskuussa. 2014. 



Laikkukirjokanukka

Laikkukirjokanukka sopii aurinkoisesta puolivarjoiseen paikkaan. Se tarvitsee kosteahkon, ravinteikkaan maan. Sietää leikkausta, hoitoleikkaukset tehdään aikaisin keväällä ennen lehtien puhkeamista. Suositellaan harvennusleikkausta, jolloin vanhoja oksia poistetaan maata myöten. Vanhoja oksia voi leikata muutenkin. Kanukoita voi lisätä puutuneista pistokkaista tai taivukkaista. Laikkukirjokanukkaa lannoitetaan keväisin yleislannoitteella. Koristeelliset lehdet valkoisilla reunoilla ja valkoiset kukinnot oksien kärjissä kesäkuussa. Kukinnoista kehittyy syksyllä valkoisia tai vaaleansinertäviä myrkyttömiä luumarjoja. Aikaa myöten pensaasta tulee useita metrejä leveä. Korkeus 150-200 cm.
Lisää tietoa:
http://www.kekkila.fi/kasvikirjasto/cornus-alba-elegantissima?t=information

Laikkukirjokanukka syyskuussa. 2014. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen kommentistasi, kommentit tarkistetaan ennen julkaisemista.