tiistai 2. heinäkuuta 2013

Vanhat muut kasvit - kuunlilja, koristeparsa, saniainen ja metsämansikka

Asuntoni puutarhassa jo muuttaessani olleita kasveja kutsun nimellä "vanhat kasvit". Viidentenä listaan kasvit, joille en ainakaan vielä keksinyt muuta ryhmää kuin "Muut".

Kuunlilja

Kuunliljoja on eri kokoisia etu- ja takapihalla. Takapihan kuunliljalla on pienet lehdet verrattuna etupihan kasveihin. Etupihalla kuunliljat ovat sinivihreitä ja vihreitä.
Kuunliljoista tietoa: http://suomalainentaimi.fi/kuunliljat

Kuunlilja takapihalla pienempi lehtisenä. 2013.


Kuunlilja etupihalla suurilla lehdillä, sinertävänä ja vihreänä. 2013.


Vaalean vihreän kuunlilja kukassa elokuussa etupihalla. 2013.



Koristeparsa

Koristeparsa ei ole mielestäni koriste ollenkaan alkukesällä ja keskikesällä. Kaivaisin sen mielelläni pois. Takapihalla se kököttää reilussa korkeudessaan. Keväällä koristeparsan sai leikata alas asti, se olikin ruskea mörkökasvi silloin. Loppukesästä kasvi on tuuhea ja saa jatkaa elämäänsä näköesteenä.

Koristeparsa tästä vielä kasvaa. 2013.


Koristeparsa elokuussa todella tuuheana. Marjat ovat kuitenkin kadonneet. 2013.



Vihreä kasvi

Takapihan kukkapenkissä on myös jotain vihreä vartista kasvia. Ei välttämättä aivan heinää. Toisessa vihreässä on paksummat lehdet.
Muokattu 22.6.2015 Vihreät lehdethän ovat scillan (idänsinililjan) lehtiä. Lehdet kasvavat kevään ensimmäisten kukkien puhjettua vielä runsaasti. Ensimmäisenä kesänä en ehtinyt kukkia näkemään, joten vain vihreät varret ihmetyttivät.
Lisää blogissani tunnisteella Scilla

Jotain vihreää kasvia. 2013.



Raunioyrtti

Tästä kasvista en tiedä, mikä se on. Olen käyttänyt nimitystä "tunkiokasvi". Sen lehdet ovat vähän lyhytkarvaisen tuntuiset, kukat ovat pienet siniset ja kellomaiset. Lehdet ja kukat yhdessä näyttävät aivan roskalta. Olen kaivanut kasvia takapihan kukkapenkistä pois, mutta juuret ovat valtavat. Kasvi versoo mitättömän pienestäkin palasta. Uudelta nurmikolta (vanhaa kukkapenkkiä) kasvia joutuu ottamaan pois pari kertaa viikossa.
EDIT 30.6.2014
Mitä todennäköisemmin, kasvi on raunioyrtti. En ole varma, onko se tarharaunioyrtti, ruotsinraunioyrtti vai rohtoraunioyrtti. Kasvi versoo edelleen tänäkin vuonna. Onneksi vähemmän.
Lisää tietoa: http://www.luontoportti.com/suomi/fi/kukkakasvit/tarharaunioyrtti
POISTETTU kasvi

Vihreä kasvi, sinisillä kukilla. Jokin raunioyrtti. 2013.



Saniainen

Saniaista on etupihalla varjoisalla paikalla. Elokuussa kasvi on jo ruskea, leikkaan sitä mukaa pois, kun huonon näköistä tulee.

Saniainen. 2013.



Metsämansikka 

Metsämansikan mainitsen tässä, koska se on niin kiva. Etupihalla ei kovin paljon valoa ole, siellä metsämansikka saa peittää männyn kantoa. Kun männynkanto poistettiin heinäkuussa, tilalle tuli kivistä rakennettu pyöreä kukkapenkin kehä. Talvio, metsämansikka ja tarhakäenkaali saavat levitä siinä.

Metsämansikkaa kasvaa etupihalla, sopii mulle. 2013.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen kommentistasi, kommentit tarkistetaan ennen julkaisemista.