sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Ohje - kasvin kasvattaminen siemenestä taimeksi ja ulkoilmaan

Kasvien istutus - pieni kasvihuone ja muut taimiruukut

Itse lähdin liikkeelle huhtikuussa. Ensimmäiset kylvämäni kasvit ikinä ovat basilika, laventeli ja aitoelämänlanka.
  • Kylväminen sisälle huhtikuussa, ulos toukokuussa
  • Allaslaatikko ruukuille + läpinäkyvä muovinen kansi tai kannen korvaajaksi rei-itettyä muovikelmua
  • 30kpl pientä istutusruukkua 
  • 20kpl turveistutusruukkua 
  • Istutusmultaa 
  • Suihkepullo
  • Lisäksi tarvitaan: Merkintätikkuja: mikä laji, kastelu, itämisaika, kasvatusaika, yms
Siementen mukana tulleet ohjeet
http://lomallapuutarhassa.blogspot.fi/2014/03/puutarhasuunnitelmaa-kesalle-siemenista.html


Pienoiskasvihuone. 2014. 



Turveruukkuja, istutusmultaa, kasteluvettä ja laventelin siemeniä. 2014.



Ohjeita siemenistä taimiin, lehdestä luettua

Minulla ainakin oli monta kysymystä, kun ensimmäistä kertaa hommaan ryhdyin. Kokosin ohjeen avukseni. Minkälaista multaa käytetään? Kuinka syvälle siemen laitetaan? Kuinka monta siementä yhteen ruukkuun laitetaan Peitetäänkö mullalla/hiekalla? Miten ja koska kastellan? Minkälaisessa valossa pidetään? Koska istutetaan ulos ja miten suojellaan taimet? Hyvässä kylvömullassa ei ole liikaa ravinteita. Kylvömulta kostutetaan ja painellaan kevyesti, mutta tukevasti kylvöastiaan. Siemenet peitellään vain kevyesti. Ruukun ja siementen koosta riippuu, kuinka monta siementä yhteen ruukkuun voi laittaa. Isot siemenet upotetaan parin sentin syvyyteen. Jotkin siemenet itävät vain valossa, joten niitä ei peitellä. Joitain liotetaan, esim. hernettä täytyy liottaa ennen kylvämistä.

Ruukut peitellään tuorekelmulla kosteuden ja tasaisen lämmön säilyttämiseksi, mutta tehdään ilmanvaihtoreikiä muoviin.

Eri kasveilla on eripituiset esikasvatusajat. Taimien kouliminen tarkoittaa niiden istuttamista isompaan astiaan. Vahvimmat taimet istutetaan omiin ruukkuihinsa. Istuttamisessa voidaan käyttää tikkua apuna. Multa painellaan varovasti kasvien juurella ja taimet kastellaan. Suojaa taimet kovalta auringon paahteelta.

Säiden lämmettyä ja taimien kasvettua, niitä karaistaan ennen ulkoilmaan siirtämistä. Näin taimet tottuvat viileämpään ilmaan. Taimia viedään ulos lämpimällä säällä, mutta ei suoraan auringonpaisteeseen tai kovaan tuuleen. Aikaa ulkona pidennetään vähitellen. Taimet kannattaa aluksi suojata ulkona harsolla.


Taimiväli

Taimivälin pitäisi lukea siemenpussissa. Esimerkki taimivälistä. 5x20cm tarkoittaa, että jonossa on taimilla 5cm väli toisiinsa. Seuraava rivi on 20 cm etäisyydellä ensimmäisestä. Suunnittelin kasvien paikat paperilla, puhtaaksi kirjoittaminen jäi tekemättä :)

Piirsin ja laskin taimivälit paperille. 2014. 



Mitä opin kasvimaan kasvattajana ensimmäisenä vuotena? 

Syksyllä 2014 ensimmäisen vuoden kasvimaan kasvattajana ymmärrän enemmän kasvien hyvinvoinnista. Laiskuudelle ja tilanpuutteelle ei ole varaa. Kastelut, leikkaukset ja sopiva valo&lämpö ovat tärkeitä. Samoin lannoitus sitä tarvitseville. Syksyllä poistaessa yksivuotisia yrttejä huomasin useammallakin yrtillä olleen liian pienen ruukun. Tällainen kasvi on kitukasvuinen. Laventeli on upea maassa, liian pienessä ruukussa onneton.

Kasvit tarvitsevat oikeat rivivälit. Esimerkiksi mansikat on todellakin syytä laittaa tarpeeksi harvaan. Mansikka kasvaa runsaasti varsinkin liian ravinteikkaassa maassa. Herneillä on myös pidettävä huoli rivinvälistä. Persiljaa ja salaatti laitoin siemenistä turhan pitkät rivit ja hieman liian paljon siemeniäkin. Minulle riittää persiljaa vain 1/3 riviä ja salaattia 1/2 riviä yhdessä kasvimaalaatikossa.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos jo etukäteen kommentistasi, kommentit tarkistetaan ennen julkaisemista.