sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Kasvimaan kasvit ja yrtit - mausteminttu, sitruunamelissa, timjami, mäkimeirami eli oregano, basilika, laventeli, persilja, salaatti, silpoydinherne, ruohosipuli ja herneenversot

Päivitän kuvia ja tekstiä myöhemminkin, kun kylvöt ja kasvut ovat meneillään.
Päivitetty 27.9.2014

Siemenien istuttamisesta kirjoitinkin maaliskuussa. Tänään kirjoitan muuta tarpeellista tulevan kasvimaani kasvien hoidosta.
Lisää tietoa:
http://lomallapuutarhassa.blogspot.fi/2014/03/puutarhasuunnitelmaa-kesalle-siemenista.html


Yrtit

Yrteille (esim. basilika ja laventeli sekä persilja) annetaan vettä ja välillä annetaan kuivahtaa, muttei kuivua. Kastellaan, kun mullan pinta on kuiva. Ylhäältä päin kannattaa kastella vain suihkepullolla. Valoa 5-6 tuntia päivässä. Itämisaikana yrtit eivät tarvitse valoa. Itämisen jälkeen muovikelmu poistetaan ja taimet nostetaan valoon. Kuivattavat versot on hyvä leikata ennen kukintaa, jolloin maku on parhaimmillaan (pätee myös muihin yrtteihin).
Basilikan, laventelin, persiljan ja muiden yrttien kasvatus, lisää tietoa:
http://www.yhteishyva.fi/koti-ja-puutarha/puutarha-ja-kasvit/yrttien-kasvatus/0218010-76876
http://www.yrttitarha.fi/tietopankki/abc/aloitte.html
http://ruoka.fi/ruokajutut/yrttiopas


Yrttejä toukokuun viimeisenä päivänä. 2014. 

Yrttejä elokuun puolivälissä. 2014. 



Mausteminttu

Toukokuun puolenvälin jälkeen istutettu ruukkuun. Kasvata puolivarjossa. Kostea, multava ja ravineikas kasvualusta. Mintunversoja voi kerätä pitkin kesää. Pääsato korjataan ennen kukintaa. Käytä salaatteihin ja jälkiruokiin.
Lisää tietoa: http://ruoka.fi/ruokajutut/yrttiopas/minttu

Mausteminttu yrttipuutarhassa. 2014. 



Sitruunamelissa, monivuotinen

Toukokuun puolenvälin jälkeen istutettu ruukkuun. Kasvupaikka lämmin, aurinkoinen, kosteahko runsasravinteinen multa. Varottava liikaa märkyyttä.  Ruukkuviljelyssä sitruunamelissa tarvitsee halkaisijaltaan vähintään 18 cm olevan ruukun. Suojattava liialta kylmyydeltä harsolla. Toisena kasvuvuonna sitruunamelissa yleensä kukkii, mikä vähentää lehtisatoa. Kukkimisen jälkeen kasvi on syytä leikata alas, jotta uusien versojen kasvu pääsisi vauhtiin. Satoa korjataan ennen kukintaa. Ensimmäisen vuoden kasvit elo-syyskuussa ja talvehtineille kaksi satoa antaville kasvustoille heinäkuun alussa ja elokuun lopussa. Sitruunamelissan tuoreet lehdet tummuvat helposti niitä kosketeltaessa ja kasaan painettaessa, joten korjuu on tehtävä varoen. Kun kasveihin jättää n. 10 cm:n pituisen sängen, hyvin talvehtineesta kasvustosta on mahdollista saada vielä toinenkin sato. Jos haluaa kasvuston talvehtivan, on syytä tehdä sadonkorjuu elokuun puoliväliin mennessä ja jättää versoihin 15 cm:n sänki ja 2-3 lehtiparia. Sopii niihin ruokiin, joihin sitruunaakin käytetään. Suosittelen.
Lisää tietoa: http://www.yrttitarha.fi/kanta/sitruunamelissa/viljelytekniikka.html

Sitruunamelissa yrttipuutarhassa, hyvää :) 2014. 



Timjami, monivuotinen

Istutin ulos ruukkuun toukokuussa. Aurinkoinen paikka ja kalkittu hiekkapitoinen keskiravinteinen multa ovat sopivia. Korkeus 10-20cm. Timjami sopii lähes kaikkeen ruoanlaittoon kuten oreganokin, käytä versojen kärkiä. Kokeile timjamia porkkanaan ja kaaliin sekä salaattiin. Yrttiteessä timjami torjuu flunssaa. Samassa kuvassa oreganon kanssa alempana. Suosittelen.
Lisää tietoa: http://www.kotijakeittio.fi/puutarha/yrttien-kasvatus-ja-k%C3%A4ytt%C3%B6

Timjami, elokuu. 2014. 



Mäkimeirami eli Oregano

Oreganoa laitoin sekä kasvimaalaatikkoon, että ruukkuun. Oregano on aurinkoisen, kalkitun, melko ravinteikkaan eikä liian märän kasvupaikan yrtti. Kasvaa ruukussa tai avomaalla. Oreganoa voi kasvattaa siemenistä, pistokkaista ja/tai jakamalla taimia. Istutus avomaalle tai ruukkuihin toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa. Voi kasvattaa sisälläkin. Meiramit risteytyvät helposti ja puutarhassa muuttavat makuaan yllättävästi. Meiramit ovat hyviä perhoskasveja. Korkeus 20-60cm.  Lisää kypsään ruokaan, ettei oregano kitkeröidy. Oregano sopii pitsaan, salaattiin, keittoihin, kaali-, kesäkurpitsa-, herne-, muna- ja juustoruokiin. Kuivata lehtiä leikkaamalla satoa pitkin kesää. Kukkii heinä-elokuussa ja kukat ovat myös maukkaita. Sopii yrttiöljyn valmistukseen. Suosittelen.
Lisää tietoa: http://www.kotijakeittio.fi/puutarha/yrttien-kasvatus-ja-k%C3%A4ytt%C3%B6

Timjami vasemmalla, oregano oikealla yrttipuutarhassa. 2014.

Oregano kukassa kasvimaalla elokuun puolivälissä. 2014. 



Rakuuna, monivuotinen

Toukokuun puolenvälin jälkeen istutettu kasvimaalaatikkoon. Rotevakasvuinen aurinkoisen ja lämpimän paikan yrtti. Kasvaa ruukussa tai avomaalla tuoreessa, runsasravinteisessa mullassa. Sopiva pH on 6,2. Ravinnelisäyksenä voi käyttää juuristolle lisättyä ruohonleikkuujätettä. Varsinainen sadonkorjuu tapahtuu heinä-elokuussa, mutta kasveista voi nyppiä lehtiä käyttöön kevätkesästä alkaen. Istutusvuonna korjataan yksi sato elokuussa ennen kukintaa ja syyshalloja. Korkeus 100-150cm. Sopii munaruokiin, mausteöljyihin ja yrttivoihin. Suosittelen.
Lisää tietoa: http://www.yrttitarha.fi/kanta/rakuuna/viljelytekniikka.html

Rakuuna kasvimaalaatikossa. 2014. 



Basilika

Hallanarka, tarvitsee tuulettoman ja aurinkoisen paikan. Yritykseni kasvattaa siemenestä epäonnistui. Olin kastellut aivan liikaa. Ostin basilikan valmiiksi ruukussa. Kastella täytyy enemmän kuin muita yrttejä. Suojeltava, jos lämpötila laskee viiteen asteeseen tai alemmas. Basilikan satoa poimitaan keräämällä isoimpia lehti ja leikkaamalla latvoja sekä sivuversoja. Näin basilika saadaan tekemään uusia haaroja, eikä se kuki liian aikaisin.
Lisää tietoa: http://www.kotijakeittio.fi/puutarha/yrttien-kasvatus-ja-käyttö

Basilika tarvitsee suojausta alle viiden asteen lämpötilalta. 2014. 



Laventeli, monivuotinen

Kukkii siniviolettinä koko kesän. Aurinkoinen paikka ja kalkittu maaperä. Laventelilla on laaja juuristo. Kasvusto uusitaan 4-5 vuoden välein. Tarvitsee kosteutta. Ihana tuoksu. Minulla on kaksi laventelia, joista toinen on kasvimaalaatikossa ja toinen yrttipuutarhassa ruukussa. Taivasalla kasvanut laventeli kukki elokuussa toista kertaa kauniina. Laventelista käytetään kukkaverso, joka leikataan kuivatettavaksi, kun tähkä on puoliksi auki. Suosittelen.
Lisää tietoa: http://www.plantagen.fi/puutarhavinkit/tuote/nain_onnistut_laventeli1/

Laventeli kasvimaalaatikossa. 2014. 



Ruohosipuli, monivuotinen

Ostin ruohosipulin ruukussa, toisin kuin muut, joita koitan kasvattaa siemenistä. Ruohosipuli kasvaa tavallisessa mullassa puolivarjossa. Maaperä ei saa olla liian kostea, etteivät juuret mädänny. Kellastuneet lehdet ovat merkki veden tai ravinteiden puutteesta. Monivuotisena kasvina tarvitsee voimakkaan lannoituksen keväisin. Keväisin typpeä, muuten kalkkilannoitus esim. puuntuhkalla. Ruohosipulin ei kannata antaa kukkia, tai se pitää leikata alas asti, jotta uusien versojen kasvu taas alkaa. Satoa saadaan, kun leikataan 3-4 kertaa kesän aikana. Kasvuston on oltava 15cm:n pituista ja on jätettävä muutaman sentin sänki.  Kasvustot voisi uusia kolmen vuoden välein. Ruohosipulin tulisi olla 15cm etäisyydellä muista kasveista. Suosittelen.
Lisää tietoa: http://www.yrttitarha.fi/kanta/ruohosipuli/viljelytekniikka.html

Ruohosipuli odottaa istuttamista. 2014. 

Ensimmäisessä kasvimaalaaatikossa ovat ruohosipuli,
oregano, laventeli, mesimarja, rakuuna ja mansikka. 2014. 

Kasvimaalaatikossa on runsas kasvu elokuun puolivälissä. 2014. 



Lehtisalaatti

Satoa korjataan vähitellen ja kasvattaa voidaan pitkin kesää. pH 6,5-7,0.
Lisää tietoa: 
http://www.hyotykasviyhdistys.fi/tuote&kasvilajinid=81



Sileälehtinen persilja

Kosteutta pidättävän multavan maan kasvi. Siemenet itävät hitaasti. Vaatii latvomista. Sadonkorjuun aika on silloin, kun kasvit ovat 10-20cm pituisia. Sadosta osan voi jättää talvehtimaan ja käytettäväksi keväällä. Persilja ei ole hallanarka. Sopiva pH on 5,8-6,6. Suosittelen.
Lisää tietoa: 
http://www.yrttitarha.fi/kanta/persilja/viljelytekniikka.html



Silpoydinherne

Viihtyy savipitoisessa ja kuohkeassa maassa aurinkoisella kasvupaikalla. Herneen juurinystyröissä elävät bakteerit sitovat maahan typpeä. Hyvin kalkittu ja hivenainepitoinen maa edistää bakteerien toimintaa. Herneelle valitaan lämmin ja aurinkoinen kasvupaikka. Herne itää lämpimässä, maan lämpötilan tulisi olla vähintään 10 astetta. Liota siemenet yön yli ja kylvä kosteaan maahan noin 2–3 senttimetrin syvyyteen 4–5 cm:n välein. Sopiva maan pH on 6–7. Sopiva riviväli on noin 40 cm. Yhdestä 25 gramman annospussista riittää siemeniä noin 1–2 rivimetrille. Kylvä korkeat lajikkeet paririviin, jossa riviväli on noin 15 cm. Myöhemmin taimet on helppo tukea rivien väliin laitetulla kanaverkolla tai tukikepeillä. Kastele etenkin kukinnan aikaan.

Noin 5–10 cm:n pituiset taimet mullataan kevyesti ja tuetaan. Runsaasti kärhiä kasvattavat lajikkeet saattavat selvitä ilman tukea. Hernemaalle voi lisätä kompostia, ja riviväleihin lisätty ruohokate pitää alustan kosteana. Satokautta voi pidentää uusimalla kylvöksiä. Tuholaisia torjutaan aikaisella kylvöllä, riittävällä kastelulla ja harson käytöllä. Silpoydinherneen palot poimitaan pulleina ja täyteläisinä. Paras maku herneissä on, kun ne eivät ole ylipulleita ja kypsiä.  Herneet ovat maukkaimmillaan heti poimimisen jälkeen. Sadon korjaamisen jälkeen herneen varret voi silputa ja jättää maahan lisäämään maan typpipitoisuutta. Suosittelen.
Lisää tietoa:
http://www.yhteishyva.fi/koti-ja-puutarha/puutarha-ja-kasvit/herneen-kasvatus/0218010-76579

Silpoydinherne vasemmalla, persilja ja lehtisalaatti seuraavina, heinäkuun loppupuoli. 2014.

Salaatti, persilja ja silpoydinherne toukokuun lopussa. 2014.

Salaatti, persilja ja silpoydinherne juhannuksena. 2014.

Salaatti, persilja ja silpoydinherne elokuun puolivälissä. 2014.


Kasvimaalaatikot 


Kasvimaalaatikot kesäkuussa juhannuksena. 2014. 

Kasvimaalaatikot, heinäkuun puoliväli. 2014.

Kasvimaalaatikot elokuun puolivälissä. 2014. 



Herneenversot 

Laitoin ensimmäiset sokeriherneet kasvamaan kesäkuussa. Herneitä liotetaan lämpimässä vedessä 1 vrk ja laitetaan kosteaan multaan kolmen sentin syvyyteen. Kylvös pidetään kosteana, muttei liian märkänä. Aluksi voi pitää muovikelmun ilmastointirei-illä kylvöksen päällä, kunnes herneet itävät. Juuri sokeriherneestä kasvatetaan herneenversoja syötäväksi tuoreena tai lisättynä lämpimiin ruokiin. Kasvatusaika on kaksi viikkoa. Versot maistuvat herneeltä. Suosittelen.
Lisää tietoa:
http://ruoka.fi/ruokajutut/yrttiopas/herneenverso

Sokeriherneen verso heinäkuussa sisällä. 2014. 



Basilika, Ocimum basilicium magic mountain

Syksyn istutuksina hankin basilikan, jota pidän sisällä kylminä päivinä. Tämä on poikkeuksellisesti monivuotinen basilika. Basilika tarvitsee lämpöä. + 6 astetta on sille jo kylmää. Ostin loppukesäksi tuoksun ja erilaisen värin vuoksi ja pidän ruukussa ulkona. Googletin ja kuvahaun perusteella löysin ehkä oikean nimen ja hoito-ohjetta. Basilikasta ei kannata poimia yksittäisiä lehti, vaan leikata pidempi pätkä jättäen muutama lehtipari jäljelle. Näin basilika lähtee kasvattamaan uutta vartta jäljelle jääneestä lehtiparin hangasta. Kukat ovat tumman lilat, lehdissäkin on tumman violettiä väriä. Ruukun halkaisija 30 cm. Korkeus 40-60 cm.
Lisää tietoa:
http://www.hallnas.nu/sk.php

Monivuotinen (toivottavasti) basilika syyskuussa. 2014. 


perjantai 25. huhtikuuta 2014

Taimien esikasvatus - siemenet itävät

Siemenet itävät ja kasvit kasvavat. Aitoelämänlanka ja basilika pääsivät vauhtiin. Pidin aitoelämänlankaa ehkä liiankin pitkään valoisassa itämisen jälkeen, aika pitkä varsi siihen on kehittynyt.


Basilikan siemenet ovat olleet viikon mullassa. 2014



torstai 24. huhtikuuta 2014

Odota kasvien istuttamista, vielä on pakkasia

Nopeus ei aina ole hyvästä. Harhaannuin uskomaan, että nyt on jo aivan hyvä aika istuttaa kasveja ruukkuihin. Toki istutuksia voi suojella peittelemällä ja nostamalla ruukkuja sisälle, mutta työlääksi menee. Toivottavasti orvokit, muratit, lankaköynnös ja krysanteemi selvisivät viime yön reilusta pakkasesta. Multa oli kyllä ruukussa jäässä :(



Vanhat kevätkukat - lumikello, scilla, krookus, sinivuokko ja valkovuokko

Kukkapenkin vanhat kasvit, uudet minulle 

Ensimmäisenä keväällä kukki muutaman kukan verran lumikello. Vanhoista kasveista en viime keväänä nähnyt myöskään idänsinililjaa (scillaa) ja krookusta (sahrami). Krookusta ei kovin montaa ole, ja scillat taas kasvavat aikalailla hajallaan kukkapenkissä ja nurmikolla, joten mitään sinistä mattoa ei ole. Sinivuokkoakaan en kukassa nähnyt viime keväänä. Valkovuokon lehtiä luulin rikkakasveiksi viime kesänä. Nyt harmittaa, kun olin kaivanut valkovuokkoa juurineen pois. Huhtikuun lopussa oli yhtäkkiä valkoisia kukkia rikkaruohoksi luulemassani varressa.

Krookusta ehdottomasti haluaisin lisää. Syksyllä siis sipuleita kukkapenkkiin.

Lumikello eli puistolumikello. 2014.


Idänsinililja eli Scilla kasvaa kukkapenkissä ja nurmikolla valtoimenaan. 2014.


Sinivuokko kukki yhtä aikaa scillan kanssa. Krookus tuli hieman perässä.
Lumikellohan oli ensimmäisenä kukassa. 2014.


Takapihan kukkapenkissä on muutama valkoinen krookus. Ovat suloisia. 2014.



Valkovuokkoja takapihan kukkapenkissä huhtikuun lopussa. 2014. 


Ruukku- ja amppelikukat - daalia, köynnöskrassi, maljaköynnös, marketta, lumihiutale, intianminttu, muratti, orvokki, krysanteemi, lankaköynnös ja aitoelämänlanka

Säiden lämmettyä lisäsin useimmat kasveista puutarhaani toukokuun puolen välin jälkeen.

Daalia (Dahlia)

Ostin aniliininpunaisen melko suuren daalian kesäkuun alussa. Laitoin sen yksin omaan ruukkuunsa aurinkoiselle paikalle kesäkukkamultaan. Lannoitusta ja kastelua koko kesän ajan, kukkiminen kestää syksyn kylmiin asti. Kun daalia latvotaan 15 cm:n pituisena, siitä tulee tiheämpi ja tuuheampi. Daalia lähtee haarautumaan ja kasvattaa enemmän kukkavarsia. Kukkineet kukat kannattaa leikata. Elokuussa Daalia on jo kolminkertaisen tuuhea ja kukkii yhä. Varret ja lehdet katkeavat helposti, käsiteltävä varoen. Suosittelen kesäkukaksi.
Lisää tietoa: http://www.plantagen.fi/puutarhavinkit/vinkit_vaiheittain/nain_onnistut_daaliat/

Daaliassa aluksi yksi kukka. Lokakuussa koko kasvi
oli nelinkertainen ja kukki runsaasti. 2014.


Daalia ja maljaköynnös upeina syyskuun puolivälissä.
2014.



Köynnöskrassi

Vielä en tiedä kukkien väriä kesäkuussa, köynnöskrassin pitäisi kukkia, mutta pienen taimen kasvu on ollut hyvin hidasta. Muutama lehti on tullut lisää kolmessa viikossa, sää on ollut kyllä hyvin viileää istutuksen jälkeen. Aurinkoinen tai puolivarjoinen kasvupaikka sopiii köynnöskrassille. Tuore, vettä läpäisevä, keski- tai runsasravinteinen multamaa. On hallanarka. Kukkii kesäkuusta syyskuulle. Korkeus 2-3 m. Kukkia ja nuoria lehtiä voi syödä. Tuettava ja ohjattava kasvua esimerkiksi köynnöskehikkoon. Heinäkuussa tulivat oranssit kukat ja kasvu nopeutui valossa ja lämmössä.
Lisää tietoa: http://www.kekkila.fi/kasvikirjasto/tropaeolum-majus

Köynnöskrassi istutuksen jälkeen. 2014.


Köynnöskrassi elokuun alussa. 2014. 




Maljaköynnös, monivuotinen

Ostin toukokuun puolessa välissä. Kukkii vaaleanpunaisena kesä-lokakuussa. Sopii aurinkoiseen tai puolivarjoiseen paikkaan. Kasvualusta saa olla hiekkapitoinen ja vettäläpäisevä. Korkeus 100-150cm. Maljaköynnös tarvitsee tuen. Vettä annetaan kasvukaudella kerralla reilusta ja lannoitetaan miedolla ravinteella. Multa saa kuivahtaa kasteluiden välillä. Liikakastelua tulee välttää, sumuttamisesta maljaköynnös tykkää. Kukat kestävä reilun viikon, ne puhkeavat lehtihangoista kasvaviin nuoriin versoihin. Leikkaaminen voi olla tarpeen. Syksyllä kasvun päättyessä latvoja voidaan lyhentää. Talvella sopiva lämpötila on 12-15 astetta. Multa vaihdetaan keväällä, jolloin myös versojen latvoja typistetään. Maljaköynnös on vähäjuurinen, eikä tarvitse isoa ruukkua. Maljaköynnös ei talvehdi ulkona, muuten se on säänkestävä. Syyskuun lopulla pidin maljaköynnöstä reilun viikon sisällä kylmempien säiden vuoksi. Kukkiminen vauhdittui, mutta kukat eivät kestäneet kauaa sisälle. Kastella sai useammin. Siirsin kasvin ulos lokakuun alussa, jossa se saa ollakin, kunnes pakkanen vie kukkimisen. Suosittelen kesäkukaksi.
Lisää tietoa: https://www.viherpeukalot.fi/?s=20&id=430&hakuehto=rn7

Maljaköynnös ruukussa. 2014. 

Maljaköynnös ja daalia, heinäkuu. 
Myös syyskuulta kuva ylempänä, daalian kohdalta. 2014. 



Marketta

Tänä vuonna marketta on minulla vaaleanpunainen. Tasainen kosteus ja lannoitus. Kukkineet kukat kannattaa ehdottomasti leikata jonkin verran kukan alapuolelta lyhentäen vartta. Marketta kukkii runsaasti jälleen elokuussa, runsaan kastelun avulla kuumana kesänä. Marketan hajusta en itseasiassa pidä ollenkaan, haluaisin suositella kesäkukaksi, mutta en ole varma.
Lisää tietoa blogissani: http://lomallapuutarhassa.blogspot.fi/search/label/Marketta

Marketta, vierellä pienemmässä ruukussa orvokkeja. 2014.

Marketta heinäkuun puolivälissä. 2014



Lumihiutale

Valkoisilla pienillä kukilla kukkivaa lumihiutaletta lannoitetaan kerran viikossa. Pidetään kosteana, eikä anneta kuivahtaa. Täysin varjoisalla paikalla katoksessa lumihiutale voi erittäin hyvin ja kukkii runsaasti, mutta aurinkoisella paikolla kasvu ei ole kaunis. Suosittelen kesäkukaksi.
Lisää tietoa: http://puutarha.net/artikkelit/6827/kesakukilla_kukkaloistoa_koko_kesaksi.htm

Lumihiutale ja marketta isommassa ruukussa vasemmalla. 2014. 

Intianminttu ja orvokki vasemmalla,
oikealla marketta ja lumihiutale heinäkuussa. 2014. 



Intianminttu

Kasvaa alaspäin roikkuvana. Voidaan käyttää kuten muita minttuja. Mausteinen miellyttävä tuoksu. Minulla kävi niin, että ostin kaksi intianminttua tietämättä, että se kasvaa muutaman metrinkin. Siksi joudun kehittämään toisesta intianmintusta hieman köynnöstävää, laitoin ruukkuun obeliskin, jotta varret voivat kasvaa alhaalta-ylös-alas. Obeliskin kanssa ruukussa intianminttu on täysin varjossa ja se voi hyvin. Melko aurinkoisen paikan intianminttu kasvaa hienosti sekä auringossa, että varjossa. Kastelua se tarvitsee runsaasti ja suihkuttelen myös. Suosittelen kesäkukaksi.

Intianminttu takapihalla amppelissa. 2014. 



Orvokki

Kaksi valkoista, kaksi keltaista, neljä violettiä, jotka sinertävät hiukan. Ei liian kovaa kastelua, vaikka orvokki kosteutta tarvitseekin. Pärjää auringossa ja varjossa. Kannattaa nyppiä pois kuihtuneet ja liian pitkäksi kasvaneet varret voi leikata alas. Liian myöhään kesällä leikkaaminen ei hyödytä. Kasvu loppuu. Leikkaus siis ehkäpä ennen juhannusta?. Suosittelen kesäkukaksi.
Lisää tietoa blogissani: http://lomallapuutarhassa.blogspot.fi/search/label/Orvokki

Orvokkia takapihalla ruukussa. 2014. 



Muratti

Kaksivärinen köynnös, joka viihtyy parhaiten puolivarjoisassa paikassa tai varjossa. Paras kasvualusta on kalkittu, hiekkapitoinen ja multava. Aurinkoisella paikalla on muistettava kastelu. Kastella täytyy muutenkin tasaisesti ja lannoittaa voi miedolla aineella kerran viikossa kasvukaudella. Muratti on huonekasvi, joka viihtyy viileässä. Sen voi laittaa talvehtimaan. Suosittelen.
Lisää tietoa:
https://www.viherpeukalot.fi/?s=20&id=452&hakuehto=rn11


Krysanteemi

Keltainen, runsaasti nuppuja. Voi hyvin sijoitettuna puolivaloisaan paikkaan ja tasaisella kastelulla. Ei tarvitse paljoa ravinteita. Aika jännä tämä "Kukkiakseen tarvitsee 11-12 tunnin pituisen päivän." Oho. Melko pitkältä tuntui kukinta. Suosittelen kesäkukaksi.
Heinäkuussa puolessa välissä hankin takapihalle aurinkoon toisen pallokrysanteemin, jonka ei saa antaa kuivahtaa. Valoisa, mutta ei liian kuuma paikka on paras krysanteemille. Minullahan pieni vaalea ja kerrottukukkainen krysanteemi on nyt kuumassa auringossa :)
Lisää tietoa: http://www.kasvikset.fi/Suomeksi/Asiakkaille/Kasvitieto/Koristekasvit/Kukkivat_koristekasvit/krysanteemi


Lankaköynnös

Vihreää keveän näköistä ja pienilehtistä köynnöstä. Tykkää kuulemma valosta ja kosteudesta. Minulla lankaköynnös on puolivarjossa osittain katoksen alla ja kasvaa vielä lokakuussa upean tuuheana. Ei tarvitse paljon lannoitusta. On myös sisäkasvi, mutta melkeinpä parempi ulkona. Suosittelen.


Takana ja samoin edessä oikealla ovat muratti ja orvokit.
Edessä vasemmalla ovat krysanteemi ja lankaköynnös. 2014.


Lankaköynnös, krysanteemi, orvokit ja muratit, heinäkuun alku. 2014. 


Pieni pallokrysanteemi terassilla, heinäkuu. 2014. 



Aitoelämänlanka

Koitan kasvattaa siemenestä. 24.5.2014 näyttää heikolta :/
Aitoelämänlangalle ajoissa tuki varrelle, vaikka kukkakeppi. Hento varsi voi katketa muuten. Heinäkuun puolessa välissä lopetin toivomisen ja laitoin voimattoman 15cm pitkän taimen pois.
Lisää tietoa:
http://www.siemenkauppa.com/kukat-1-2-vuotiset/288-aitoelamanlanka-star-of-yelta-.html




Puutarhan kokonaissuunnitelman raskaimmat työt tehty!

Vihdoinkin yleisilme takapihalla on lähempänä valmista. Aikaa on mennyt tuntikausia virpiangervoaidan kaventamiseen. Aidasta piti saada kolme juurakkoa istutettavaksi virpiangervoaitaa pidemmäksi. Pensaiden oksien alla nurmikko ei ole kasvanut. Tasasin maata ja kylvän nurmea lisää myöhemmin. Nyt on liian kuivaa ja yötkin ovat kylmiä.

Kuvista ei paljon erota, mutta rajan tuntumaan omalle puolelleni laitoin kolme marjapensasta. Siirsin pionin lähelle koristeparsaa. Ehkä ei paras paikka, mutta sopivaa tilaa en keksinyt lähempää terassia. Viime kesänä kyseinen pioni ei ollut kovin kauniskaan.

Edit 24.5.2014
Kasvimaalaatikoiden kanssa samaan linjaan tulivat riipparaita ja kaksi norjanangervoa takapihani vasempaan reunaan.

Muutosta on kuvista vaikea huomata, mutta tilassa sen tuntee. Maaliskuussa kirjoittamani suunnitelman mukaan mentiin monessa kohtaa. Koko suunnnitelma:
http://lomallapuutarhassa.blogspot.fi/2014/03/puutarhan-kokonaissuunnittelmaa-2014.html

Toin terassille työkalut laatikossaan ja lepotuolin, sekä pehmusteet. Olisipa lämpöä :)

NYT

Takapiha muutosten jälkeen. 2014.


Idänvirpiangervoaidan sai kaventaa osittain puoliksi kapeammaksi. 2014. 


ENNEN

Lähtökohta oli tämä, virpiangervoaita rehottaa. 2013.


sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Ohje - kasvin kasvattaminen siemenestä taimeksi ja ulkoilmaan

Kasvien istutus - pieni kasvihuone ja muut taimiruukut

Itse lähdin liikkeelle huhtikuussa. Ensimmäiset kylvämäni kasvit ikinä ovat basilika, laventeli ja aitoelämänlanka.
  • Kylväminen sisälle huhtikuussa, ulos toukokuussa
  • Allaslaatikko ruukuille + läpinäkyvä muovinen kansi tai kannen korvaajaksi rei-itettyä muovikelmua
  • 30kpl pientä istutusruukkua 
  • 20kpl turveistutusruukkua 
  • Istutusmultaa 
  • Suihkepullo
  • Lisäksi tarvitaan: Merkintätikkuja: mikä laji, kastelu, itämisaika, kasvatusaika, yms
Siementen mukana tulleet ohjeet
http://lomallapuutarhassa.blogspot.fi/2014/03/puutarhasuunnitelmaa-kesalle-siemenista.html


Pienoiskasvihuone. 2014. 



Turveruukkuja, istutusmultaa, kasteluvettä ja laventelin siemeniä. 2014.



Ohjeita siemenistä taimiin, lehdestä luettua

Minulla ainakin oli monta kysymystä, kun ensimmäistä kertaa hommaan ryhdyin. Kokosin ohjeen avukseni. Minkälaista multaa käytetään? Kuinka syvälle siemen laitetaan? Kuinka monta siementä yhteen ruukkuun laitetaan Peitetäänkö mullalla/hiekalla? Miten ja koska kastellan? Minkälaisessa valossa pidetään? Koska istutetaan ulos ja miten suojellaan taimet? Hyvässä kylvömullassa ei ole liikaa ravinteita. Kylvömulta kostutetaan ja painellaan kevyesti, mutta tukevasti kylvöastiaan. Siemenet peitellään vain kevyesti. Ruukun ja siementen koosta riippuu, kuinka monta siementä yhteen ruukkuun voi laittaa. Isot siemenet upotetaan parin sentin syvyyteen. Jotkin siemenet itävät vain valossa, joten niitä ei peitellä. Joitain liotetaan, esim. hernettä täytyy liottaa ennen kylvämistä.

Ruukut peitellään tuorekelmulla kosteuden ja tasaisen lämmön säilyttämiseksi, mutta tehdään ilmanvaihtoreikiä muoviin.

Eri kasveilla on eripituiset esikasvatusajat. Taimien kouliminen tarkoittaa niiden istuttamista isompaan astiaan. Vahvimmat taimet istutetaan omiin ruukkuihinsa. Istuttamisessa voidaan käyttää tikkua apuna. Multa painellaan varovasti kasvien juurella ja taimet kastellaan. Suojaa taimet kovalta auringon paahteelta.

Säiden lämmettyä ja taimien kasvettua, niitä karaistaan ennen ulkoilmaan siirtämistä. Näin taimet tottuvat viileämpään ilmaan. Taimia viedään ulos lämpimällä säällä, mutta ei suoraan auringonpaisteeseen tai kovaan tuuleen. Aikaa ulkona pidennetään vähitellen. Taimet kannattaa aluksi suojata ulkona harsolla.


Taimiväli

Taimivälin pitäisi lukea siemenpussissa. Esimerkki taimivälistä. 5x20cm tarkoittaa, että jonossa on taimilla 5cm väli toisiinsa. Seuraava rivi on 20 cm etäisyydellä ensimmäisestä. Suunnittelin kasvien paikat paperilla, puhtaaksi kirjoittaminen jäi tekemättä :)

Piirsin ja laskin taimivälit paperille. 2014. 



Mitä opin kasvimaan kasvattajana ensimmäisenä vuotena? 

Syksyllä 2014 ensimmäisen vuoden kasvimaan kasvattajana ymmärrän enemmän kasvien hyvinvoinnista. Laiskuudelle ja tilanpuutteelle ei ole varaa. Kastelut, leikkaukset ja sopiva valo&lämpö ovat tärkeitä. Samoin lannoitus sitä tarvitseville. Syksyllä poistaessa yksivuotisia yrttejä huomasin useammallakin yrtillä olleen liian pienen ruukun. Tällainen kasvi on kitukasvuinen. Laventeli on upea maassa, liian pienessä ruukussa onneton.

Kasvit tarvitsevat oikeat rivivälit. Esimerkiksi mansikat on todellakin syytä laittaa tarpeeksi harvaan. Mansikka kasvaa runsaasti varsinkin liian ravinteikkaassa maassa. Herneillä on myös pidettävä huoli rivinvälistä. Persiljaa ja salaatti laitoin siemenistä turhan pitkät rivit ja hieman liian paljon siemeniäkin. Minulle riittää persiljaa vain 1/3 riviä ja salaattia 1/2 riviä yhdessä kasvimaalaatikossa.





Marjat ja pensaat - mansikka-amppeli, mesimarja, mansikka, mustaherukka, marja-aronia, pensasmustikka ja pensaspuolukka

Sain viime vuoden toivekasvit puutarhaan, jes :)

Mansikka-amppeli

Toukokuussa puolenvälin jälkeen ostin mansikka-amppelin. Se sopii aurinkoon, kastelusta ja ravinteista täytyy pitää huoli. Ei saa pitää silti liian märkänä multaa. Marjoja saa kesä-elokuussa. Säilyy talven yli esim. kellarissa. Itse laitoin kasvimaalaatikkoon. Suojattava hallalta harsolla.

Mansikkaa amppelissa. 2014.



Mesimarja, monivuotinen

Lisäsin kasvimaalaatikkoon toukokuun puolenvälin jälkeen omassa ruukussaan. Hennon vaaleanpunaiset kukat. Kasvatetaan rodomullassa puolivarjossa mielellään. Sopii sekä ruukkuun että avomaalle. Kasvaa 10-25cm korkeaksi. Hyöteis- ja itsepölytteinen. Kannattaa käyttää kahta lajiketta pölytyksen varmistamiseksi. Vain vähän lannoitetta ja lannoittamisessa käytettävä hitaasti vapautuvaa typpeä, kuten luonnonlannoitteissa. Liikaa typensaantia varottava. Suojattava harsolla kevään kylmiltä. Marjat kypsyvät 5-6 viikon kuluttua kukinnasta, heinäkuun lopulla. Marjat eivät säily kauaa poiminnan jälkeen. Aromikas.
Lisää tietoa: http://www.viherrinki.fi/2012/06/mesimarjan-viljely-kotipuutarhassa/

Mesimarja kasvimaalaatikossa ja omassa ruukussaan. 2014. 



Mansikka (Kulkuri)

Mansikkaa varten kastelin mullan kasvimaalatikossa ja sekoittelin sekaan hiekkapitoisempaa multaa. Mansikan istutusohjeissa oikaisin sen verran, että istutus- ja rivivälit taisivat jäädä pieniksi! Mutta kun ne mansikan taimetkin näyttivät niin pieniltä. Istutussyvyys maanpinnan tasolle taisi onnistua, vaikka tarpeeksi syvä istutuskuoppa jäi vajaaksi. Mansikoilla pitäisi olla 30cm oikeaa kasvualustaa alla. Kastelun jälkeen laitoin taimien väleihin katetta suojaamaan kosteuden haihtumiselta ja rikkaruohoilta. Yöksi vedin harson päälle. Kasvupaikalla aurinkoa riittää, tuulensuojasta en nyt niin tiedä. Sateen jälkeen veden pitää päästä pois. Multa hietavaa, maaperän pH 6-6,5. Vähätyppinen lannoite, eikä liikaa lannoitteita, jottei lehdistö kasva marjojen kustannuksella.
Lisää tietoa:
http://suomalainentaimi.fi/mansikan-istutus

Mansikkaa kasvimaalaatikossa. 2014. 



Mustaherukka (Mustaherukka Öjebyn)

Mustaherukalle koitin kaivaa 50cmX50cm istutuskuopan. Taimi on vielä pieni, koitin hahmottaa tarpeeksi isoa aluetta sen ympärille. Pensaan kasvaessa oksat tarvitsevat tuen, jotteivat marjat makaa maassa. Multaa kastelin reilusti, samoin juuripaakkua ja laitoin juurikohdan lähes maanpinnan tasalle. Istutusalueelle lisäsin ruskeaa koristekuorikatetta. Kasvun pitäisi onnistua herukoista helpoiten mustaherukalla. Aurinkoinen paikka ainakin tuli. Kasvualustan tulee olla runsasmultainen, hikevä ja läpäisevä. Multa kalkittua, jonka pH on 6–6,5. Tärkeä vinkki kasteluun: Istutuksen jälkeen taimelle annetaan kuivana kautena suunnilleen 20 litraa vettä kerran viikossa, kunnes pensas on juurtunut ja kasvaa kunnolla. Kasvualustan täytyy kastua koko juuriston syvyydeltä.
Koko: leveys 2-2,5m. Marjat kypsyvät heinä-elokuussa.
Lisää tietoa:
http://suomalainentaimi.fi/herukoiden-ja-karviaisen-istutus

Mustaherukka istutettuna. 2014.

Mustaherukassa on marjoja ensimmäisenä vuotena juhannuksena. 2014. 

Mustaherukka kesäkuun lopussa. 2014. 

Mustaherukan muutamat marjatertut kypsyivät heinäkuun lopussa. 2014. 



Marja-aronia (Marja-aronia Viking) 

Marja-aronian sijoitin kasvimaalaatikoiden väliin. Toivottavasti ei mennyt liian ahtaalle, leveyttä tilassa on metri. Marja-aronialla on vaatimattomat tarpeet, istutuskuopan tein samaan tapaan, kuin mustaherukallakin. Syvyyttä n. 50cm, halkaisija 50cm. Kastelin mullan ja juuripaakun. Istutussyvyys tuli lähelle maanpinnan tasoa. Koristekuorikatetta suojaksi mullan päälle. Paras kasvupaikka on tuore, läpäisevä multamaa auringossa. Pensas on täysin itsepölytteinen. pH 5,5-6,5. Marjat kypsyvät loppusyksystä.
Lisää tietoa:
http://suomalainentaimi.fi/marja-aronia-2

Marja-aronia istutettuna. 2014.

Marja-aronia heinäkuussa. 2014.

Marja-aronia kukassa kesäkuussa. 2015. 



Pensasmustikka (Pensasmustikka Aino) 

Pensasmustikalle oli vaikea valita paikkaa. Paikan valintaan vaikuttaa myös se, että kannattaisi olla tila toisellekin pensasmustikalle, toista lajiketta, sillä ristipölytys kasvattaa muuten itsepölyttävän pensasmustikan satoa 20%. Toki edellisillekin marjapensaille olisi voinut suunnitella kokonaisuuden eri tavalla, jos olisin tiennyt hankkivani marjoja. Pensasmustikka tulee suojata pupuja vastaan, tiheää verkkoa siis hankintalistalle. Mustikalle tulee rhodomultaa, ja kastella sitä saa.   Kasvupaikka aurinkoinen, mutta kostea maaperä. Maaperä saa olla hapahko, pH alle 5,5. Koko: korkeus 70cm, leveys 100cm. Marjat kypsyvät elokuussa.
Lisää tietoa: 
http://www.yhteishyva.fi/koti-ja-puutarha/puutarha-ja-kasvit/kasviopas-pensasmustikka/0218010-81033
POISTETTU kasvi, myyty.

Pensasmustikka istutettuna. Yöpakkasia vielä tulee, joten laitan yöksi harsoa päälle. 2014.

Pensasmustikka suojaverkon sisällä kesäkuun lopussa. 2014. 



Pensaspuolukka Red Candy

Istutin syyskuussa etupihalle kivikkopenkkiin. Pensaspuolukka Red Candy on runsaasti kukkiva ja marjova puolukkalajike, sopii myös ruukkuun. Tarvitsee valoisan kasvupaikan, kuivahkossa hiekkamaassa tai turvepitoisen maan. Ikivihreä marjova maanpeitekasvi metsätonteilla, menestyy koko maassa.
Lisää tietoa:
https://www.agrimarket.fi/Piha_ja_Puutarha/pihan-kasvit/marjat/pensaspuolukka-red-candy/


Pensaspuolukka istutuksen jälkeen syyskuussa. 2014.