maanantai 25. elokuuta 2014

Miltä puutarha näyttää elokuussa

Elokuu alkoi kuumana. Kukat ja kasvit tarvitsivat jatkuvasti kastelua. Kylmältä tuntuu, kun lämmintä on 20 astetta. Sadetta saadaan koko kuivan heinäkuun edestä. Nurmikko kasvaa. Olen tälläkin viikolla leikannut kaksi kertaa.



Etupiha, elokuu. 2014.


Takapiha, elokuu. 2014.


Takapiha, elokuu. 2014.


Takapiha, elokuu. 2014.


Takapiha, elokuu. 2014.


Takapiha, elokuu. 2014.


Takapiha, elokuu. 2014.




lauantai 16. elokuuta 2014

Yrttejä, villitsevää tuoksua

Kasvimaalatikossa ja yrttitarhassa kukkivat mäkimeirami, oregano, mausteminttu ja laventeli. Voisin jäädä asumaan tuoksujen ääreen, jos ampiaisia ja muita ötököitä olisi vähemmän. Harmi, kun vaaleanpunaisena kukkiva mäkimeirami on kauempana terassista.


Oregano taas, upea tuoksu ja näkö elokuun puolivälissä. 2014.

Kasvimaalaatikko, taaimmaisena mansikka. Keskellä rakuuna ja muutama sokeriherneen
verso. Eturivissä vasemmalla mansikan ja rakuunan varjostamana mesimarja,
sitten laventeli, mäkimeirami ja ruohosipuli. Elokuun puoliväli. 2014. 

Yrttitarha tuoksuu, elokuun puoliväli. 2014. 



lauantai 9. elokuuta 2014

Kesäkukkaseoksen kukkia elokuussa

Päivitän kuvia lisää vielä.

Kuvasin kukkia kesäkukkaseoksen istutuspaikalla. Nyt löytyy monipuolisesti ja pinkin/punaisen sävyistä. Melko levotontakin :) Kuvia otin vaihteeksi Nokian Lumia 820 -mallilla. Samsungin kolmen vuoden takainen lippulaiva Galaxy S II kamerasta kuvat ovatkin olleet tylsän heikkolaatuisia. Tai ehkä joku rasvasormi on tuhrinut linssin ;)

Kyllähän mua kiinnostaa tunnistaa kesäkukkaseoksen eri kukat, jossain vaiheessa toivottavasti ehdin käydä läpi.

Edit 6.9.2014
Lisäsin kuvia elokuun lopussa ja syyskuun 1. päivänä otettuja uudella puhelimellani Sony Xperia Z1 Compact.


2014.


2014.


2014.


2014.


2014.


2014.


2014.

Kesäkukkaseos elokuun puolivälissä. 2014. 

Kesäkukkaseoksen kukkia elokuun alussa. 2014. 


Kesäkukkaseoksen kukkia elokuun alussa. 2014.

Kesäkukkaseoksen kukkia elokuun alussa. 2014.


Serbiankuusi kaadettiin, köynnöskehikkoa ja istutuksia tilalle

Edit 11.8.2014
Päivitin kuvia tähän kirjoitukseen, hommat ovat valmiit, kasvit ja nurmikko saavat kasvaa.

Kuusi kaadetaan, tilalle köynnöskehikko 

Takapihani vinolle serbiankuuselle annettiin kaatolupa. Kaato tapahtui eilen, parin viikon sisällä vuokranantajan käynnistä. Suunnitelmat tilan kaunistajaksi ja suojaksi varmistuivat myös. Ostin pari tolppaa ja kolme kapeaa köynnöskehikkoa. Tolpat ovat yli kaksimetrisiä. Kehikot ovat 30 cm x 180 cm, aioin laittaa ne poikittain ruuveilla kiinni tolppiin. Seinämä tulee ainakin samalle korkeudelle, kuin terassin väliaidat ovat, n. 160cm korkeuteen. Rautakankea ja moukaria tarvitsen tolppien laittamiseen maahan. Kehikkoseinämän puuosat voisi käsitellä jollain suoja-aineella, luonnollisen vanhan puun harmaalla sävyllä. Vähän pakon sanelemana ostin sellaista kehikkoa, joka mahtui autoon ;)

Heti ensimmäisenä kuvissa näkyy kuusenkaatoprojekti valmiina. Aikaa on mennyt viikonloppuna kaikkeen siivoamiseen ja suunnitteluun yrityksen ja erehdyksen kautta vähintään noin 12 tuntia :o Verhoja olen käyttänyt muuallakin ulkona, tässä kohtaa koitin saada köynnosseinämää/kehikkoa tuomaan valoisuutta ja näkösuojaa. Köynnösseinämä on nyt eräänlainen sermi. Kuvissa on kolme vaihtoehtoa. Jätin käyttöön kolmannnen tavan.


1. Ensimmäinen verhojen asettelumalli, elokuu. 2014.


2. Toinen verhojen asettelumalli, elokuu. 2014.


3. a. Kolmas a. verhojen asettelumalli, elokuu. 2014.


3. b. Kolmas b. verhojen asettelumalli, elokuu. 2014


3. c. Kolmas c. verhojen asettelumalli, elokuu. 2014



Kuuseen liittyen sitten muita töitä: piti ottaa talteen maanpeitekasvit, kivet ja sora kuusen alta. Kannon poistoon käytetään jyrsintä, maan peittämisen materiaali on sen jälkeen keksittävä. Peittämiseen voisi ehkä sopia kuorikatekin. Osittain tulee nurmeakin. Kehikot tietysti tarvitsevat köynnöksen, sopivaa etsittävä.

Maanpeitekasvit tallessa, elokuu. 2014. 


Kuusen jättämään tilaan askarreltiin ensin tolpat pystyyn rautakangella kaivettuihin
kuoppiin. Säleiköt kiinnitettiin. Lisäsin istutukset seuraavaksi. Kuusen juuria sai kaivaa
vielä reilusti ja hakata rautakangella, vaikka kantojyrsijä kävi, elokuu. 2014. 



Narsissien siirto

Narsissit ajattelin vetää takapihan peränurkasta uudelle paikalle terassin läheisyyteen. Narsisseja olikin uskomattoman paljon, sipuleita tuli aina vain, kun uudemman kerran käänsin maata. Narsisseja oli noin 3-4 metrin matkalla. Naapuri sai pyynnöstään myös sipuleita, niin paljon oli. Rajan läheisyyteen, kehikon alle, tulee ehkä maanpeitekasveja ja kiviä. Multaakin tarvitsin lisää. Myös narsissien vanhalle paikalle, jonne laitoin nurmikon.

Narsissin sipulit menossa istutettaviksi, elokuu. 2014. 


Köynnösseinämän alle tuli narsisseille paikka.
Lähelle pääsivät syyshortensia ja maanpeittokasvit, elokuu. 2014.



Syyshortensia syksyn kukkijaksi

Halusin myös jonkun korkeamman istutuksen tulevan köynnöskehikon ääreen. Syyshortensian halusin jo viime vuonna, nyt sen ostin. Istutusaika ei ole ollenkaan paras mahdollinen, alkukesä olisi oikea aika, jotta kasvit ehtisivät juurtua, mutta haluan toimia heti. Syyshortensialle tulee havu- ja rodomultaa, se on hapahkon maan kasvi, joka kukkii elo-lokakuussa. Lisäsin kasvin omalle marjoista ja pensaista kertovalle sivulleen tarkemmilla tiedoilla.
http://lomallapuutarhassa.blogspot.fi/2014/05/puut-ja-pensaat-alppiruusu.html




Viherpirtelö omista kasvimaan aineksista

Viherpirtelön ainekset omasta puutarhasta. Lisäksi vettä ja ananasta, sauvasekoittimella pieneksi. Myös ripaus himalajan suolaa ja viherjauhetta.
Lehtisalaatti, persilja, ruohosipuli, mäkimeirami, basilika, mausteminttu ja rakuuna.

Viherpirtelön ainekset omasta maasta, elokuun alku. 2014


Köynnöskrassi oranssina, miedon miellyttävä tuoksu

Köynnöskrassi kasvatti vauhdilla uusia lehtiä ja oransseja kukkia. Tuoksu on mieto, vähän laventelimainen eli hyvä. Sitten sen kasvu jonkin verran nahistui, lehtiin tuli keltaista. Luulin, että olin lannoittanut liian vähän. Nyt taiteilen kastelun ja lannoituksen kanssa. Vettä saa antaa kuumina päivinä reilusti.


Köynnöskrassi elokuun alussa. 2014


Köynnöskrassi elokuun alussa. 2014. 



maanantai 4. elokuuta 2014

Elämän kesän kuiva kausi päättyi

Elämän kesä, silti pitkä kuuma kuiva kausi, joka päättyi pariin sateiseen päivään kuluneella viikolla. Ukonilma ja rankkasade tulivat tarpeeseen. Useat kasvit puutarhassa ja viljellyt pellot ovat kärsineet kuivuudesta. Ihmeellinen kesä, ulkoilmaelämää kunnon kesässä. Uinnit ja pyörälenkit parasta antia puutarhani ulkopuolella.

Päivisin lämmintä on ollut enimmäkseen alle 30 astetta. Öisin on saanut jäähdytettyä asunnon läpivedolla, kun lämpötila on laskenut 14-18 asteeseen.

Tällaiset säät saavat huomaamaan erityisesti kasvien tarpeet, ei kannata valita mitä itse haluaa, vaan mikä omaan puutarhaan sopii.

Kaatosade ukonilman kanssa, heinäkuun loppu. 2014. 



Vanhat kukat - Sammy Russel tarhapäivänlilja vai rusopäivänlilja

Aikaisempien asukkaiden jäljiltä on uusi kukka puhjennut. Se on oranssin ja tumman sävyinen lilja, keltainen keskeltä. Yksi kukka kerrallaan on auki. Viime vuonna kukkiminen jäi varmaan kaikenlaisten maansiirtotöiden jalkoihin. Se kasvoi vihreillä lehdillä vain. Liljan tunnistus on vielä varmistettava. Luulisin, että se on tarhapäivänlilja Sammy Russel. Toisaalla lilja oli nimetty rusopäivänliljaksi Sammy Russel. Tunnistettavaksi jää.
Tunnistusapuja:
http://www.pihakasvit.fi/cat/product_catalog.php?c=51
http://www.vuorelanpuutarha.fi/tuotteet.php?gid=3


Rusopäivänlilja vai tarhapäivänlilja
ja Sammy Russelko? Elokuussa. 2014. 



lauantai 2. elokuuta 2014

Oregano kukassa

Supertuuhea oregano vaaleanpunaisilla pienillä kukilla. Mukava tuoksu kasvimaan läheisyydessä.


Oreganon pienet kukat kasvimaalla, elokuu. 2014. 



Sinivioletit loistokärhö ja tarhaukonhattu

Sinivioletti sekamelska loistokärhöstä ja tarhaukonhatusta. Ukonhattu aloittaa vasta kukintaansa. Tämän yhden loistokärhön kukat kasvavat harmittavasti piilossa ukonhatun takana.


Loistokärhö ja tarhaukonhattu, elokuun alussa. 2014. 


Loistokärhö ja tarhaukonhattu, elokuun alku. 2014. 



Tunnistettavista kasveista malvikki tai malva kukassa

Tunnistettavista kasveista malvikki tai malva kukkii. Mielestäni se on paljon matalampi ja tarjoilee vähemmän kukkia, kuin siskoni luona.

Malvikki tai malva, heinäkuun loppu. 2014. 


Lomalla puutarhassa toteutuu, vaikka tekisi töitä

Voi luoja, olen nauttinut kesän lämmöstä. Olen myös kärsinyt lämmöstä. Pääkipua joka päivä, pitäisi puhua kuumuudesta oikeastaan. Tätä ei kuitenkaan kestä loputtomasti, joten pystyn valitsemaan iloitsemisen. Lomalla puutarhassa toteutuu, vaikka tekisi töitä. Kuvissa blogityöpisteeni. Blogini kuvien laatu ärsyttää, mutta en vain ehdi saada kunnon kameraa käteeni.

Arkisin olen tehnyt useampana päivänä myös etätöitä, se tuntuu huomattavasti rankemmalta, kuin odotin :D Suorituspakko rassaa, mieli karkailee maisemaan. Hmm, rivitalon takapihan maisemaan ja puutarhatöihin. Koko ajan kuumuus pitää varjon alla, näytöltä myös näkee toki paremmin.

Lounaan jälkeen ihaninta ja kamalinta on valtaava väsy. Pienet päikkärit, vahingossa :)

Puutarhatöissä opin toivottavasti tällä viikolla ottamaan rennommin. Sain oikeaan käteeni jännetupintulehduksen. Kipu alkoi kovenemaan useamman tunnin aikana. Eli ei kaksia saksia yhtä aikaa, toisen käden täytyy välillä levätä reunusten siistimisessä. Ehdin säikähtämään, kun käsi meni kyvyttömäksi. Särkylääke, lepo, kylmä ja parissa päivässä pahin oli ohi. HUH!


Heinäkuun suloinen lämpö. 2014. 


Asento säädettävissä, välillä päiväuneen asti, heinäkuu. 2014. 


Pyöreät herkut suoraan suuhun, mustaherukka ja herne

Ai että oli syötävä heinäkuun loppu. Muutamat mustaherukan tertut kypsyivät, pari marjaa jäi kypsymään elokuulle. Monissa puutarhoissa marjapensaat näyttävät kuivilta ja varsinkin mustaherukoissa ovat kärsineitä. Ensimmäisen vuoden kasvuun saan siis olla tyytyväinen, olen toki muistanut kastella.

Silpoydinherne kypsyi urakalla, sain juuri ja juuri syötyä joka päivä keräämäni herneet heti tuoreeltaan. Nyt elokuussa ei enää hernettä ole kuin muutama palko. Keräsin hernettä pari kertaa päivässä, se on paras tuoreena. Liian kypsäksi ei kannata päästää, maku on parhaimmillaan palon ollessa pullea, muttei superpaksu.

Jääkaappipakastin meni vaihtoon, jääkaapin lämpötila oli 13 astetta :o Pakastin sentään toimi, pakastetut yrtit sai pelastettua.

Mustaherukan vitamiinit suoraan napaan, heinäkuun loppu. 2014. 


Runsas hernesato täytti tarpeet parin viikon ajan heinäkuun loppupuolella. 2014. 



Siistimisleikkauksia pensaille ja narsissien kaivaminen

Leikkauksia heinäkuussa - koivuangervon leikkaus pyöreämmäksi, idänvirpiangervon leikkaus takapihalla (ei yläosasta). Aiemmin naapurikin leikkasi vanhoja norjanangervoja, joten minä leikkasin samaa pensasta myös rajalta pyöreämmäksi. Kyllä tulee siistiä. Itse en aina meinaa hoksata, mikä hapsottaa liikaa. Narsissin sipuleita kaivon takapihalta hurjan määrän. Kullankaivuuta :) Ne saavat uuden paikan, pitäisi nopeasti keksiä mistä.

Takapihan perältä narsissit kaivoin pois ja kylvin nurmikon, heinäkuu. 2014. 


Koivuangervon leikkaus tasaisen pyöreäksi, heinäkuu. 2014. 


Idänvirpiangervon sivun tasaus,
heinäkuu. 2014. 



Kukassa kesäkukkaseoksen siemenistä kasvaneet

Tänä kesänä kauniisti kukkivaa kesäkukkaseosta voisin sen helppouden ja kauneuden vuoksi laittaa ensi vuonna lähemmäs terassia. Jotenkin näitäkin saisi tukea. Tuen täytyisi olla kaunis tai huomaamaton, ei mitään kanaverkkoa.


Kesäkukkaseos, heinäkuu. 2014.


Kesäkukkaseos, heinäkuu. 2014. 


Kesäkukkaseos heinäkuun loppupuolella. 2014. 


Kesäkukkaseos heinäkuun lopussa. 2014. 


Kesäkukkaseos heinäkuun lopussa. 2014.